Asuntovaunujen hautausmaat

Petri Uggeldahl.

Petri Uggeldahl

Tätini muutti keväällä Varissuolta Yliopistonkadulle. Muuttopuuhissa autellessani kävin lunastamassa hänelle Turku-pisteestä asukaspysäköintiluvan ydinkeskustan alueelle. Samalla tutustuin järjestelmään paremmin.

Turussa asukaspysäköintiluvan hakijan pitää omata ajokortti, rekisteröity ajoneuvo ja asua kyseisellä alueella. Lupa oikeuttaa rajattomaan pysäköintiin liikennemerkkien lisäkilvillä osoitetuilla katuosuuksilla, ei suinkaan alueen kaikilla pysäköintipaikoilla. Voimassaoloa valvotaan rekistereitä digitaalisesti lukemalla, joten tarroja tai P-kortteja ei enää tarvitse laittaa tuulilasiin näytille. Kuukausihinta 12,40 euroa on edullinen, mutta muistuttaa lottoamista. Maksun suorittaminen ei nimittäin takaa paikkaa aina, kun sitä tarvitsisi. Jokirantaan rajoittuvalla G-alueellakin asukaspysäköintipaikkoja on vain viitisentoista, mutta luvan lunastaneita huomattavasti enemmän.

Pohdin systeemiä mennessäni tarkastuskäynnille kaupunkimme epävirallisille asunto- ja perävaunuparkkipaikoille Hepokultaan ja Itäharjulle. Virallisesti kumpaakaan ei ole olemassa, mutta käytännössä kyllä. Impivaaran jää- ja jalkapallohalleja vinottain vastapäätä Markulantien ja Varkkavuorenkadun risteyksessä on se suurempi alue, jonka muistan olleen täynnä asuntovaunuja ainakin jo muutaman vuosikymmenen. Kalevantien ja Sammonkadun kulmassa puolestaan on pienempi ja epäsiistimpi, kaiken lisäksi puistoksi kaavoitetulla alueella. Nämä sinänsä luvalliset pysäköintialueet ovat pikkuhiljaa muodostuneet kausisäilytyspaikoiksi tai lähes pysyviksi varastoiksi muutamille vanhemman vuosimallin vaunulle. Heinäkuun lomasesongin aikaankin molemmissa on reilut 20 erilaista asuntovaunua, kärryä ja traileria ilman isompia liikahdusaikeita. Sen sijaan viimevuotinen kaatopaikkakuorma runkopatjoineen on ainakin yhden kärryn päällä ja irtoroskaa löytyy useammankin vaunun alta.

Alueiden pysäköintiä ei rajoiteta merkein, eikä siitä mitään veloiteta. Tämä tuntuu ristiriitaiselta, koska kunnossapidosta joudutaan kuitenkin pitämään huoli. Minä laittaisin Hepokultaan pienen taksan tai antaisin sen karavaanariyhdistyksen hoitoon. Nummen kohteen istuttaisin vehreäksi osaksi puistoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu