Miljoonalla ei ole valtaa

Antti-Pekka Pietilä

Miksi yli miljoonaa suomalaista ei kiinnosta valta?

Sisällissota riehuu keskustassa, jossa etsitään uutta johtajaa Juha Sipilän tilalle. Hakusessa on henkilö, joka synnyttäisi maalaisten liiton kaupunkilaisia vastaan.

Ikääntyminen niittää demareita, joiden peruskannattajat luopuvat jäsenkirjastaan hautausmaan portilla. Yhä harvempi työntekijä luottaa ay-liikkeeseen taivaspaikan turvaajana tulonjakotaistelussa.

Kokoomuksella ei ole ollut vuosikymmeneen aatteellista linjaa. Kykypuolue on kuurojenyhdistys, jossa kansalaisten huoli maahanmuuton lieveilmiöistä ja verotuksen ylirasituksesta eivät välity johdolle edes keskisormen viittomakielellä.

Vihreät lietsovat maailmanloppua hiilidioksidipilvessä. He kieltävät auringon sykliset vaikutukset ilmastoon. Vihreä maailmankuva on keskiaikainen ihmiskeskeinen malli, jossa taivaankappaleet kiertävät maata ja maa on ihmisten tekojen tulos. Vihreässä ideologiassa maailma on olemassa vain vihreissä mielleyhtymissä.

Persut puhaltavat kauhujen kuplaa, jolla puolueesta on tullut Suomen suurin, mutta vallaltaan pienin. Persut etsivät uutta päällikköä, joka johdattaisi väen vallan marginaalista vallan kabinetteihin.

Harry Harkimo kerää itselleen rahaa. Hän tarvitsee 5 000 kannattajan nimet saadakseen veroista maksettavaa puoluetukea 150 000 euroa, jolla pyöritetään yhden miehen standup-teatteria.

Li Andersson on yhdistänyt ilmastonmuutoksen kommunistiseen vallankumoukseen, jossa työläisten paratiisi syntyy avokätisellä sosiaaliturvalla ja maailman kansat yhdistyvät rajattomalla maahanmuutolla. Veroja maksava luokka kustantaa vallankumousretron.

Äänioikeutettujen joukossa on 1,3 miljoonaa kansalaista, jotka eivät innostu politiikasta. Se vääristää kansan tahdon. Äänestämättä jättävillä ei ole lainkaan valtaa. Siksi vaalituloksessa korostuvat ääriliikkeiden kannattajien äänet.

Nukkuvia äänestäjiä kiinnostaa sujuva arki ja oikeus elää omaa elämää ilman aatteiden pakkopaitaa. Sitä vaan ei ole tarjolla, vaikka kuinka äänekkäästi vaatisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää