Karinakoti pelastettava!

toimitus

Turussa väännetään saattohoidosta, kun kaupunginhallitus päättää alkusyksyllä Karinakodin kohtalosta. Haluammeko edistää monipuolista saattohoitoa ja siten huolehtia vakavasti sairastuneiden ihmisten viimeisistä hetkistä?

Karinakoti on ainoa saattohoitokoti Varsinais-Suomessa. Koko Suomessa saattohoitokoteja on vain neljä: Turun lisäksi Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Tampereella. Karinakodissa on tuettu potilaiden ohella omaisten jaksamista ja hyvinvointia.

Saattohoidon tarve ei laske tulevaisuudessa. Päinvastoin. Väestön ikääntyminen lisää tarvetta monipuolisiin saattohoidon vaihtoehtoihin. Jos poliitikot vetävät Karinakodilta lopullisesti letkut irti, vaarantuisi joidenkin potilaiden pääsy haluamaansa saattohoitoon.

On tärkeää, että henkilöstön osaaminen säilytetään Varsinais-Suomessa. Hyvä saattohoito edellyttää lisäksi nykyistä paremmat resurssit kotihoitoon.

Saattohoidon lisäksi Karinakodissa voitaisiin jatkossa hoitaa myös siirtoviivepotilaita. Siirtoviivepaikoista on huutava pula.

Mediatietojen mukaan todellinen uhka on kuitenkin, että Karinakodin pelastamiseksi ei löytyisi enemmistöä Turun kaupunginhallituksessa. Eikä siinä vielä kaikki!

Turun valtapuolueet valmistelevat lähivuosille jo hymisevän yksimielisesti kokonaan uutta leikkausohjelmaa, josta osansa tulisivat saamaan myös elintärkeät terveys- ja sosiaalipalvelut. Miten voi olla niin, että meillä Turussa valtapuolueet lapioivat rekkalasteittain rahaa niin sanottuihin elinvoimainvestointeihin (lue: huuhaa-monumentteihin), kuten Funikulaariin tai Logomon siltaan samalla, kun kuntalaisten hyvästä hoivasta ja arvokkaasta vanhenemisesta ollaan valmiita leikkaamaan?

Monipuolista saattohoitoa ja Karinakotia on puolustettava. Samoin kuin ihmisarvoista hoivaa, huolenpitoa ja vanhenemista Turun tulevissa talousarviopäätöksissä.

Hyvään elämään kuuluu oikeus hyvään hoivaan elämän viimeisinäkin hetkinä. Elämän iltarusko ansaitsee inhimillisen lopun.

Nykyiset ikäihmiset ovat rakentaneet sen hyvinvointivaltion, jonka hedelmistä saamme tänään kaikki nauttia. Hyvinvointivaltion rakentajille kuuluu hyvä elämä ja arvokas vanhuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää