Karinakoti pelastettava!

Jaakko Lindfors

Turussa väännetään saattohoidosta, kun kaupunginhallitus päättää alkusyksyllä Karinakodin kohtalosta. Haluammeko edistää monipuolista saattohoitoa ja siten huolehtia vakavasti sairastuneiden ihmisten viimeisistä hetkistä?

Karinakoti on ainoa saattohoitokoti Varsinais-Suomessa. Koko Suomessa saattohoitokoteja on vain neljä: Turun lisäksi Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Tampereella. Karinakodissa on tuettu potilaiden ohella omaisten jaksamista ja hyvinvointia.

Saattohoidon tarve ei laske tulevaisuudessa. Päinvastoin. Väestön ikääntyminen lisää tarvetta monipuolisiin saattohoidon vaihtoehtoihin. Jos poliitikot vetävät Karinakodilta lopullisesti letkut irti, vaarantuisi joidenkin potilaiden pääsy haluamaansa saattohoitoon.

On tärkeää, että henkilöstön osaaminen säilytetään Varsinais-Suomessa. Hyvä saattohoito edellyttää lisäksi nykyistä paremmat resurssit kotihoitoon.

Saattohoidon lisäksi Karinakodissa voitaisiin jatkossa hoitaa myös siirtoviivepotilaita. Siirtoviivepaikoista on huutava pula.

Mediatietojen mukaan todellinen uhka on kuitenkin, että Karinakodin pelastamiseksi ei löytyisi enemmistöä Turun kaupunginhallituksessa. Eikä siinä vielä kaikki!

Turun valtapuolueet valmistelevat lähivuosille jo hymisevän yksimielisesti kokonaan uutta leikkausohjelmaa, josta osansa tulisivat saamaan myös elintärkeät terveys- ja sosiaalipalvelut. Miten voi olla niin, että meillä Turussa valtapuolueet lapioivat rekkalasteittain rahaa niin sanottuihin elinvoimainvestointeihin (lue: huuhaa-monumentteihin), kuten Funikulaariin tai Logomon siltaan samalla, kun kuntalaisten hyvästä hoivasta ja arvokkaasta vanhenemisesta ollaan valmiita leikkaamaan?

Monipuolista saattohoitoa ja Karinakotia on puolustettava. Samoin kuin ihmisarvoista hoivaa, huolenpitoa ja vanhenemista Turun tulevissa talousarviopäätöksissä.

Hyvään elämään kuuluu oikeus hyvään hoivaan elämän viimeisinäkin hetkinä. Elämän iltarusko ansaitsee inhimillisen lopun.

Nykyiset ikäihmiset ovat rakentaneet sen hyvinvointivaltion, jonka hedelmistä saamme tänään kaikki nauttia. Hyvinvointivaltion rakentajille kuuluu hyvä elämä ja arvokas vanhuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu