Jyrkkä vastakohta

Janne Koivisto

Turussa toimivat romanikerjäläiset ovat majoittuneet Manhattanin naapuriin entisen kaakelitehtaan pysäköintialueelle.

Turkulainen vieraili paikalla viime torstaina. Ensimmäinen tunne oli suru. Joukko kaukaa Itä-Euroopasta tulleita ihmisiä nukkuu vanhoissa autoissa. Peseytymismahdollisuuksia ja saniteettitiloja ei ole. Ruokatarvikkeita säilytetään lämpimässä. Eräällä miehellä oli jalassaan pahannäköinen haava.

Vastakohta on jyrkkä: Tien toisella puolella suomalaiset kantavat supermarketista ruokakasseja autoihinsa. Tien toisella puolella, puiden ja pensaiden takana, avautuu kokonaan toisenlainen maailma.

Muodollisesti asiassa ei ole ongelmaa.

Bulgaria ja Romania liittyivät Euroopan unioniin vuonna 2007. Suomi hyväksyi liittymisen. Euroopan unionin jäsenvaltioiden kansalaisilla on oikeus liikkua vapaasti unionin alueella.

Kaakelitehtaan kiinteistön omistaja Heikki Vaiste toteaa Turkulaiselle, ettei hän pidä leiriytymistä suoranaisena ongelmana.

Kerjääminen ei ole Suomessa laitonta, kunhan siihen ei liity aggressiivista käytöstä.

Vaikka muodollista ongelmaa ei ole, jotakin asialle pitäisi tehdä. Tilanne ei varmasti ole kenenkään mielestä toivottava.

Romanian ja Bulgarian kehitys ei näytä ratkaisevan ongelmaa. Maiden taloudet ovat junnanneet viimeiset kymmenen vuotta paikoillaan. Köyhyys ei hellitä.

Turun Sanomat kertoi maanantaina, että marjat uhkaavat jäädä metsiin, kun Suomeen ei saada riittävästi thaimaalaisia marjanpoimijoita. Voisiko poimijoita palkata Itä-Euroopasta?

Joidenkin havaintojen mukaan kerjäykseen liittyy ihmiskauppaa ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Siihen Suomen pitäisi ottaa tiukka linja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää