Valhe on uusi normaali

A-P. Pietilä

Länsimainen sivistys kehittyi Kreikassa, jossa myöhemmin voitettiin vaalit valehtelemalla.

Radikaali vasemmistojohtaja Aléxis Tsípras lupasi lopettaa Kreikan velkojen maksamisen, jos hän voittaa vaalit 2015. Kansa uskoi, mutta maksaa edelleen valtionvelkaa, kuten kansainväliset sopimukset edellyttävät. Tsipras hävisi pari viikkoa sitten Kreikan uudet vaalit.

Venezuelan kansa kärsii nälkää eikä saa lääkkeitä, kun rikkaan öljyvaltion talous on tuhottu. Vasemmistopresidenttien Hugo Chávezin ja Nicolás Maduron vaalilupauksena oli työläisten paratiisi, josta miljoonat venezuelalaiset ovat kuitenkin paenneet.

Donald Trump on tähän mennessä valehdellut julkisesti ainakin 10 000 kertaa. Edes hänen omat kannattajansa eivät usko presidentin puheita, mutta silti hänen ennustetaan saavan jatkokauden marraskuun 2020 vaaleissa.

Lontoon pormestarina toiminut Boris Johnson väitti Englannin talouden kohentuvat kerta heitolla, kun EU-ero toteutuu. Epävarman Brexitin oloissa Englanti on jo menettänyt valtavasti työpaikkoja ja vientituloja. Johnsonista tullee seuraava pääministeri.

Antti Rinne (sd.) lupasi satasen lisää pieniin eläkkeisiin, kun hänet valitaan pääministeriksi. Liikenneministeriksi noussut Sanna Marin (sd.) lupasi vaalikampanjassa uusia nopeita junayhteyksiä Tampereelle ja Turkuun. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä valtiovarainministeriön ”saatanallisia talousäkeitä” ei tarvinnut kuunnella, kun hallitus suunnittelee valtiontaloutta.

Hallitus on hallinnut puolitoista kuukautta ja Rinteen eläkelupaus on kutistunut kympeiksi, Marinin nopeat junat on todettu utopiaksi ja Andersson myöntää talouden rajoittavan hallituksen toimintaa.

Mikael Jungner (entinen demari, nykyinen Harkimo-liikkeen ideologi) tiivistää poliittisen valehtelun kaavan: Minusta hallitus joka EI toteuta typeriä vaalilupauksiaan on ehdottomasti parempi kuin sellainen hallitus, joka toteuttaa ne.

Valehtelemisesta on tullut politiikan uusi normaali ja hyväuskoisuudesta äänestäjien standardi.

Onko valehteleva poliitikko tyhmä, vai onko valheisiin uskova äänestäjä ihan viisas?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu