Mielipide: Kiitos Jouni Lehikoiselle

Lukijalta

Haluan tuoda kiitokseni Jouni Lehikoiselle todella valaisevasta ja suorasanaisesta kirjoituksesta Uusi uljas usko (Turkulainen 3.7.2019).

Olen näitä teemoja itsekin käsitellyt vuosien varrella, mutta nyt kun pappissäädyn edustaja tulee framille samoista asioista huolestuneena, on se todellinen ilonaihe!

Rohkeutta vaati myös hiljattain Päivi Räsäsen julkinen kirje arkkipiispa Tapio Luomalle. Totuushan on, että moni murehtii tätä kirkon maallistumista mutta panee mieluummin päänsä pensaaseen kuin uhrattavaksi yleisen mielipiteen giljotiinilla.

Lehikoinen kirjoittaa muun muassa, että uusi usko opettaa lähimmäisyyttä, vastuuta luonnosta, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Tämä viimeksi mainittu tosin tarkoittaa vain yksipuolisesti suvaitsevaisuutta niiltä, jotka nyt sattuvat olemaan eri mieltä. Eriarvoistamista parhaimmillaan.

Olen todella iloinen siitä, että kirkkoherra Lehikoinen puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Se harras tunnelma ja pyhyys, joka nuoruusvuosinani tulvahti vastaan heti kirkkosaliin astuessa, on suurimmaksi osaksi menneen talven lumia. Tästä kertovat karua kieltään kirkon enimmäkseen tyhjenevät penkkirivit.

Lehikoinen kirjoittaa lopuksi: Kohtalonkysymys kristillisille kirkoille onkin se, onko uusi usko jo päässyt vallalle niiden elämässä. Jos näin on käynyt – peli saattaa olla menetetty. Samaan pelkoon yhdyn itsekin.

Tuula Okkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu