Miten voit auttaa?

Riikka Peltonen

Suomen suurin Pride-tapahtuma, Helsinki Pride, kokosi jälleen pari viikkoa sitten noin 100 000 osallistujaa puolustamaan yhdenvertaisuutta. Mukana on joka vuosi enemmän myös niin kutsuttuja liittolaisia eli enemmistöihin kuuluvia ihmisiä, jotka haluavat osoittaa tukensa ja marssivat rinnallamme ajamassa tasa-arvoa ja yhtäläisiä oikeuksia kaikille.

Liittolaisuus on käsite, joka saattaa joskus aiheuttaa päänvaivaa.

Miten olla parempi liittolainen sateenkaarivähemmistöille? Seta jakoi Helsinki Priden alla somessa viiden kohdan ohjeistuksen, joka toimii hyvänä perustana. Ohjeistuksessa muistutetaan muun muassa, että pride on ihmisoikeustapahtuma, ei pelkkä rakkauden juhla ja että liittolaisuuden pitäisi olla ympärivuotista, eikä ainoastaan pride-tapahtumien aikaista. Lisäksi nostetaan esille itsemäärittelyoikeuden kunnioittaminen, oletusten välttäminen, normit ja marginalisoitujen äänten nostaminen esille. Ohjeistus on luettavissa kokonaisuudessaan esimerkiksi Setan Facebook-sivulta.

Itse nostaisin esille vielä yhden asian liittolaisuudesta: tunnista omat etuoikeutesi! Jos olet valkoihoinen, cis-sukupuolinen, hetero(mies), olet yhteiskunnan normi. Rakenteet ympärilläsi on luotu sinua ajatellen. Et todennäköisesti koskaan ole joutunut taistelemaan oikeudestasi ihmissuhteeseesi, etkä miettimään, minkälaisia reaktioita se herättää tai tuomitaanko sinut sen vuoksi. Tarttuessasi kumppaniasi kädestä julkisella paikalla, et joudu pelkäämään teihin kohdistuvaa väkivaltaa tai huutelua. Et myöskään joudu miettimään, uskallatko astua tiettyyn pukuhuoneeseen tai mennä tiettyyn vessaan. Tätä listaa voisi jatkaa pitkään, mutta asian ydin lienee selvä. Kaikille ympäröivä maailma ei näyttäydy samanlaisena kuin sinulle.

Liittolaisena olet meidän sateenkaari-ihmisten rinnalla varmistamassa, että tulevaisuudessa jokaisella on samat oikeudet ja mahdollisuudet ja pelko ja taisteleminen ovat historiaa. Ota selvää asioista ja etsi omat keinosi normien purkamiseen, asenteiden muuttamiseen ja yhdenvertaisuuden lisäämiseen lähiympäristössäsi tai laajemmin. Ole rohkeasti mukana näyttämässä, että emme ole taistelussamme yksin!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu