Kotikasvatus pielessä

Janne Koivisto

Mötikkä toiseen käteen ja tiukka ote narusta toisella kädellä. Reipas heitto. Mötikkä lentää kaaressa Aurajokeen. Plumps!

Sitten vetämään narusta. Mötikkä kulkee joenpohjassa. Välillä naru kiristyy lupaavasti. Nyt taisi tärpätä! Ei, nyt se löystyy taas.

Turkulaisen toimitus lähti tutkimaan viime viikolla Aurajoen pohjaa kalastusmagneetin avulla.

Kalastusmagneetti on kuulemma kesän hittituote. Laite on hyvin yksinkertainen. Kymmenen metrin narun päässä on vahva magneetti, jonka luvataan nostavan jopa 200 kilogrammaa. Sillä voi kokeilla, minkälaisia metalliesineitä vedenpohjasta oikein löytyy.

Kalastusmagneetti on koukuttava vekotin. Jokainen heitto voi nostaa syvyyksistä jotakin jännää, ehkä jopa arvokasta tavaraa.

Jokainen tavara herättää kysymyksiä: Missähän tilanteessa tuo tähtisädetikku poltettiin? Kukahan joi meksikolaisen oluen, jota tuo korkki piteli pullossa? Keneltä on kateissa polkupyörä?

Mutta on asialla myös vakavampi puoli: roskaaminen, ympäristön pilaantuminen ja vesien saastuminen.

Aurajoki on turkulaisten ylpeydenaihe, kaupungin aivovaltimo ja Turun tärkein viheralue ja nähtävyys. Silti jotkut ihmiset heittävät sinne surutta roskia.

Kalastusmagneettiin tarttuvat tavarat ovat vain jäävuorenhuippu. Magneetti ei tartu lasiin, muoviin tai tupakantumppeihin.

Jotakin on mennyt kotikasvatuksessa pieleen, jos omatunto sallii heittää roskat Aurajokeen. Mitenköhän näitä ihmisiä voitaisiin auttaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää