Kotikasvatus pielessä

Päätoimittaja Koivisto

Mötikkä toiseen käteen ja tiukka ote narusta toisella kädellä. Reipas heitto. Mötikkä lentää kaaressa Aurajokeen. Plumps!

Sitten vetämään narusta. Mötikkä kulkee joenpohjassa. Välillä naru kiristyy lupaavasti. Nyt taisi tärpätä! Ei, nyt se löystyy taas.

Turkulaisen toimitus lähti tutkimaan viime viikolla Aurajoen pohjaa kalastusmagneetin avulla.

Kalastusmagneetti on kuulemma kesän hittituote. Laite on hyvin yksinkertainen. Kymmenen metrin narun päässä on vahva magneetti, jonka luvataan nostavan jopa 200 kilogrammaa. Sillä voi kokeilla, minkälaisia metalliesineitä vedenpohjasta oikein löytyy.

Kalastusmagneetti on koukuttava vekotin. Jokainen heitto voi nostaa syvyyksistä jotakin jännää, ehkä jopa arvokasta tavaraa.

Jokainen tavara herättää kysymyksiä: Missähän tilanteessa tuo tähtisädetikku poltettiin? Kukahan joi meksikolaisen oluen, jota tuo korkki piteli pullossa? Keneltä on kateissa polkupyörä?

Mutta on asialla myös vakavampi puoli: roskaaminen, ympäristön pilaantuminen ja vesien saastuminen.

Aurajoki on turkulaisten ylpeydenaihe, kaupungin aivovaltimo ja Turun tärkein viheralue ja nähtävyys. Silti jotkut ihmiset heittävät sinne surutta roskia.

Kalastusmagneettiin tarttuvat tavarat ovat vain jäävuorenhuippu. Magneetti ei tartu lasiin, muoviin tai tupakantumppeihin.

Jotakin on mennyt kotikasvatuksessa pieleen, jos omatunto sallii heittää roskat Aurajokeen. Mitenköhän näitä ihmisiä voitaisiin auttaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu