Sijoittaminen arpapeliä?

toimitus

Joskus osakesijoittamista kuulee verrattavan urheiluveikkaukseen tai jonkinlaiseen arpapeliin. Joko voittaa tai häviää. Tämä ajattelu on valitettavan yleistä – mutta virheellistä. Pitkäaikainen arvopaperisijoittaminen ei nimittäin perustu tuuriin tai edellytä edes sitä, että voittaisi muut markkinatoimijat.

Osakemarkkinoilla kaikki voivat voittaa – ja pitkällä aikavälillä osakemarkkinat ovatkin tuottaneet myös kokonaisuutena. Tämä ei tarkoita, ettei markkinoilla voisi hukata rahojaan, mutta se kertoo taitamattomasta tai holtittomasta sijoittamistyylistä, ei markkinoiden luonteesta. Joku tietysti voittaa enemmän ja joku vähemmän, mutta huonokin tuotto on parempi kuin ei tuottoa ollenkaan.

Pitkällä aikavälillä yhtiön arvo perustuu sen tuottamiin aitoihin kassavirtoihin. Nämä rahat kuuluvat omistajille, jotka joko saavat osinkoja tai voivat myydä osakkeitaan parempaan hintaan. Lyhyellä aikavälillä kurssit heiluvat hurjasti, mutta hintaheilahteluilla ei ole väliä, jos omistuksia ei osta ja myy paniikissa.

Lähtökohtaisesti pörssiyhtiöt ovat voitollisia, koska ne tekevät jotain järkevää, josta ihmiset vuosi toisensa jälkeen tahtovat maksaa. Niiden takana on niin sanotusti kassavirtaa. Arvo ei perustu spekulointiin vaan kannattavaan liiketoimintaan. Osakkeiden ostaminen tarkoittaa, että ostaa pienen osan tuosta liiketoiminnasta. Siinä ei ole arpakuutioilla mitään tekemistä.

Arvopaperien hinnatkaan eivät kehity sattumanvaraisesti. Muutosten takana on aina jokin todellinen tekijä: yhtiön tuotteet, johdon toimet, muutokset markkinoissa tai kilpailijoiden otteet. Nämä ovat kaikki usein ihan pelkällä maalaisjärjellä ymmärrettäviä asioita. Menestyäkseen sijoittajan ei tarvitse olla taloustieteen tohtori tai kytätä kursseja ja uutisvirtaa päivittäin. Perinteisillä toimialoilla toiminta on hyvinkin ennakoitavaa – toki tuototkin jäävät kasvualoja maltillisimmiksi.

Sijoittamista voi toki harjoittaa hieman arpapelin tai urheiluveikkauksen tapaan. Esimerkiksi johdannaismarkkinoilla jonkun voitto on aina toisen tappio. Myös raaka-aineisiin tai vaikka kryptovaluuttoihin sijoittaminen on saman tyyppistä spekulointia – raaka-aineet tai bitcoinit itsessään kun eivät tuota kassavirtaa. Tällaista spekulointia ei voi suositella pitkäaikaissäästäjälle.

Pitkäaikaissäästämisessä avaintekijä on hajauttaminen. Jos rakentaa omaa suoraa salkkua, tulee sinne kerätä useampaa osaketta, jotta yhtiökohtainen riski hajautuu pieneksi. Rahastoissa yhtiöriski hajautuu suoraan. Myös ajallinen hajauttaminen on tärkeää, jotta välttää pahimmat hintakuplat.

Pitkäaikainen, harkitseva ja perusasiat opetteleva sijoittaja voittaa lähes takuuvarmasti sellaisen, joka antaa rahojensa möllöttää inflaation syötävänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää