Sijoittaminen arpapeliä?

Ville Valkonen

Joskus osakesijoittamista kuulee verrattavan urheiluveikkaukseen tai jonkinlaiseen arpapeliin. Joko voittaa tai häviää. Tämä ajattelu on valitettavan yleistä – mutta virheellistä. Pitkäaikainen arvopaperisijoittaminen ei nimittäin perustu tuuriin tai edellytä edes sitä, että voittaisi muut markkinatoimijat.

Osakemarkkinoilla kaikki voivat voittaa – ja pitkällä aikavälillä osakemarkkinat ovatkin tuottaneet myös kokonaisuutena. Tämä ei tarkoita, ettei markkinoilla voisi hukata rahojaan, mutta se kertoo taitamattomasta tai holtittomasta sijoittamistyylistä, ei markkinoiden luonteesta. Joku tietysti voittaa enemmän ja joku vähemmän, mutta huonokin tuotto on parempi kuin ei tuottoa ollenkaan.

Pitkällä aikavälillä yhtiön arvo perustuu sen tuottamiin aitoihin kassavirtoihin. Nämä rahat kuuluvat omistajille, jotka joko saavat osinkoja tai voivat myydä osakkeitaan parempaan hintaan. Lyhyellä aikavälillä kurssit heiluvat hurjasti, mutta hintaheilahteluilla ei ole väliä, jos omistuksia ei osta ja myy paniikissa.

Lähtökohtaisesti pörssiyhtiöt ovat voitollisia, koska ne tekevät jotain järkevää, josta ihmiset vuosi toisensa jälkeen tahtovat maksaa. Niiden takana on niin sanotusti kassavirtaa. Arvo ei perustu spekulointiin vaan kannattavaan liiketoimintaan. Osakkeiden ostaminen tarkoittaa, että ostaa pienen osan tuosta liiketoiminnasta. Siinä ei ole arpakuutioilla mitään tekemistä.

Arvopaperien hinnatkaan eivät kehity sattumanvaraisesti. Muutosten takana on aina jokin todellinen tekijä: yhtiön tuotteet, johdon toimet, muutokset markkinoissa tai kilpailijoiden otteet. Nämä ovat kaikki usein ihan pelkällä maalaisjärjellä ymmärrettäviä asioita. Menestyäkseen sijoittajan ei tarvitse olla taloustieteen tohtori tai kytätä kursseja ja uutisvirtaa päivittäin. Perinteisillä toimialoilla toiminta on hyvinkin ennakoitavaa – toki tuototkin jäävät kasvualoja maltillisimmiksi.

Sijoittamista voi toki harjoittaa hieman arpapelin tai urheiluveikkauksen tapaan. Esimerkiksi johdannaismarkkinoilla jonkun voitto on aina toisen tappio. Myös raaka-aineisiin tai vaikka kryptovaluuttoihin sijoittaminen on saman tyyppistä spekulointia – raaka-aineet tai bitcoinit itsessään kun eivät tuota kassavirtaa. Tällaista spekulointia ei voi suositella pitkäaikaissäästäjälle.

Pitkäaikaissäästämisessä avaintekijä on hajauttaminen. Jos rakentaa omaa suoraa salkkua, tulee sinne kerätä useampaa osaketta, jotta yhtiökohtainen riski hajautuu pieneksi. Rahastoissa yhtiöriski hajautuu suoraan. Myös ajallinen hajauttaminen on tärkeää, jotta välttää pahimmat hintakuplat.

Pitkäaikainen, harkitseva ja perusasiat opetteleva sijoittaja voittaa lähes takuuvarmasti sellaisen, joka antaa rahojensa möllöttää inflaation syötävänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu