Hinta liikuttaa tavaraa

A-P. Pietilä

Alennusmyyntien aikana ei huomaa, että kaupassa käydään hintasotaa.

Osta mitä tahansa, niin saat sen todennäköisesti erikoistarjouksesta. Huonekalut, puutarhakalusteet, henkilöautot, etelänmatkat ja osakehuoneistot myydään ostajan ehdoilla.

Kuluttajien luottamuksen heikentyessä omaan ja kansakunnan talouteen, kauppiaiden myyntipaineet kasvavat. Varastot on saatava tyhjiksi, vaikka halvemmalla hinnalla.

Ostajan markkinoilla käteinen määrää. Ostaja on niskan päällä, kun toisen on pakko myydä.

Suurimmat voitot ja parhaat kaupat on tehty kautta maailmanhistorian poikkeusoloissa.

Suomessa on eletty yli kymmenen vuotta tilanteessa, jossa korot ovat äärimmäisen matalalla, jopa nollan alapuolella. Samalla inflaatio eli hintojen nousu on ollut hidasta. Vaikka tuotantokustannukset ovat kohonneet, tuotteiden ja palvelujen myyntihinnat eivät ole nousseet. Kauppiaiden on tultava toimeen aikaisempaa pienemmillä myyntipalkkioilla.

Halpakaupat ovat jo vuosia menestyneet erinomaisesti. Ilmiön taustalla on kuluttajien hintatietoisuuden kasvu ja ”laatikkomyymälöiden” kyky tulla toimeen matalammilla katteilla. Tulokset on tehty myymällä halvemmalla enemmän.

Ruoan hintakilpailu on Suomessa ollut haastavaa, sillä ruoan arvonlisävero on kolminkertainen EU-maiden keskiarvoon verrattuna. Lisäksi suomalaisten maataloustuotteiden tuottajahinnat ovat muuta Eurooppaa korkeampia.

Maatalouden ylituotanto kasvaa edelleen Euroopassa. Siksi Suomeen tuodaan lisää ulkomaisia elintarvikkeita. Ne voivat olla halvempia kuin kauppaketjujen omat merkkituotteet.

Tuontiruoka on myrkkyä suomalaisille maataloustuottajille, joiden tilojen kannattavuus on heikko suurista maataloustuista huolimatta. Suomalainen ruoka menestyy ainoastaan sillä, että maataloustuotanto tehostuu, tilakoko kasvaa, tuottajahinnat laskevat, tiloista tulee kannattavia yrityksiä ja ruoan verotusta kevennetään.

Edessä on aika, jolloin ostajan markkinat toimivat myös suomalaisessa ruokakaupassa. Olisi hyvä, jos myynnissä olisi myös suomalaista ruokaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.