Hinta liikuttaa tavaraa

Antti-Pekka Pietilä

Alennusmyyntien aikana ei huomaa, että kaupassa käydään hintasotaa.

Osta mitä tahansa, niin saat sen todennäköisesti erikoistarjouksesta. Huonekalut, puutarhakalusteet, henkilöautot, etelänmatkat ja osakehuoneistot myydään ostajan ehdoilla.

Kuluttajien luottamuksen heikentyessä omaan ja kansakunnan talouteen, kauppiaiden myyntipaineet kasvavat. Varastot on saatava tyhjiksi, vaikka halvemmalla hinnalla.

Ostajan markkinoilla käteinen määrää. Ostaja on niskan päällä, kun toisen on pakko myydä.

Suurimmat voitot ja parhaat kaupat on tehty kautta maailmanhistorian poikkeusoloissa.

Suomessa on eletty yli kymmenen vuotta tilanteessa, jossa korot ovat äärimmäisen matalalla, jopa nollan alapuolella. Samalla inflaatio eli hintojen nousu on ollut hidasta. Vaikka tuotantokustannukset ovat kohonneet, tuotteiden ja palvelujen myyntihinnat eivät ole nousseet. Kauppiaiden on tultava toimeen aikaisempaa pienemmillä myyntipalkkioilla.

Halpakaupat ovat jo vuosia menestyneet erinomaisesti. Ilmiön taustalla on kuluttajien hintatietoisuuden kasvu ja ”laatikkomyymälöiden” kyky tulla toimeen matalammilla katteilla. Tulokset on tehty myymällä halvemmalla enemmän.

Ruoan hintakilpailu on Suomessa ollut haastavaa, sillä ruoan arvonlisävero on kolminkertainen EU-maiden keskiarvoon verrattuna. Lisäksi suomalaisten maataloustuotteiden tuottajahinnat ovat muuta Eurooppaa korkeampia.

Maatalouden ylituotanto kasvaa edelleen Euroopassa. Siksi Suomeen tuodaan lisää ulkomaisia elintarvikkeita. Ne voivat olla halvempia kuin kauppaketjujen omat merkkituotteet.

Tuontiruoka on myrkkyä suomalaisille maataloustuottajille, joiden tilojen kannattavuus on heikko suurista maataloustuista huolimatta. Suomalainen ruoka menestyy ainoastaan sillä, että maataloustuotanto tehostuu, tilakoko kasvaa, tuottajahinnat laskevat, tiloista tulee kannattavia yrityksiä ja ruoan verotusta kevennetään.

Edessä on aika, jolloin ostajan markkinat toimivat myös suomalaisessa ruokakaupassa. Olisi hyvä, jos myynnissä olisi myös suomalaista ruokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää