Mielipide: Sähköpotkulaudat riesana Turun kaduilla

Lukijalta

Suomen suurimpiin kaupunkeihin, Turkuunkin, on rantautunut sähköpotkulautavillitys. Sähköpotkulautoja vuokraaville yrityksille bisnes on ilmeisen tuottavaa. Mutta voittaako yritysten tuotto muille tulevat haitat ja kulut?

Nimittäin sähköpotkulaudan vuokrauskäytäntöön kuuluu, että laudan voi jättää ruutukaava-alueella käytännössä mihin tahansa. Ja näin tapahtuu. Niitä jätetään holtittomasti aivan mihin sattuu ja miten päin vain. Jotkut onnistuvat sentään jättämään laudan pystyasentoon. Vaan kun laudan jalka on niin onneton, että pienelläkin tuulen puuskalla se on nurin pitkin poikin. Voisiko saada jotain järkeä siihen, mihin laudan voi jättää?

Sääntöjen mukaan kuulemma laudalla ei saisi ajaa jalkakäytävillä jalankulkijoiden seassa. Kattia kanssa, sillä ihmisten joukossa pujotellaan vauhdilla 25 kilometriä tunnissa enemmän kuin vaarallisesti. Sitä paitsi, jos laudoilla ajettaisiin kaduilla autojen seassa, niin minkälainen vaaratekijä tästä syntyisi. Itsekin olen nähnyt, kun pariskunta tuli pienessä maistissa vastaan jalkakäytävällä laudalla kaksi päällä. Aika vaarallista.

Yhteiskunnalle laudat voivat tulla vielä kalliiksi, sillä loukkaantumisriskit ovat suuret. Ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta saatikka koulutusta hypätään sähkökäyttöisen vempeleen ohjaksiin ja ei kun kaasu pohjaan ja menoksi. Laudan etupyöräkin on niin pieni, että se kun tökkää johonkin koloon, niin se on menoa. Helsingissä on hoidettu jo useita lautaonnettomuuksien uhreja. Onpa yksi onnettomuus jo päättynyt vakavaan aivovammaan.

Me vihaamme kieltoja ja rajoituksia, mutta kyllä Turun kaupunginkin tulisi vakavasti harkita, voidaanko ongelmalle tehdä jotain. Kieltäminen kokonaan julkisilla teillä on yksi vakavasti otettava vaihtoehto!

Matti ”Viki” Vikström

pieni työmies

Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu