Entä jos peli hävitään

A-P. Pietilä

Keskustan vaalitappio voi muuttua keskustan lopun aluksi tällä vaalikaudella.

Juha Sipilän päätös viedä puolueensa hallitukseen Antti Rinteen (sd.) kanssa voi johtaa lopputulokseen, jossa Suomesta katoaa satavuotias puolue. Maalaisliitto-keskustapuolue- keskustan kannatus ei ole koskaan ollut niin alhaalla kuin nyt.

Valtionhoitajapuolue keskusta on vajonnut tasolle, jossa sen yhteiskunnallisena kaikupohjana ovat aitovierien tyhjät tupaillat. Väki pakenee keskustasta perussuomalaisten ja kokoomuksen leiriin.

Iltahuuto on oikea ilmaisu Sipilän viimeiselle vedolle, jolla hän yrittää paikata sen, mitä hän ei omassa hallituksessaan saavuttanut. Maakuntahallinto ja maataloustuen kasvattaminen todennäköisesti toteutuvat, mutta sen hintana on puolueen kannatuksen kuihtuminen yrittäjien keskuudessa.

Mitä on jäljellä keskustan aatteista? Kun vallanhimo otti niskalenkin, kaikki on kauppatavaraa. Keskustan aateisä Santeri Alkio varoitti, kun talonpojasta tulee herra, tulee leivästä loppu ja edessä on perikato.

Kun talous heikkenee, valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) leikkaa ensimmäisenä demarien kannattajien etuja. Tasapuolisuuden nimissä Rinne edellyttää myös maataloustukien leikkaamista. Samalla menevät lunnasrahat, joilla Rinne osti keskustan hallitustuen.

Puolueiden kannatus on polarisoitumassa. Persujen arvokonservatismi kasvaa kohisten ja toisella laidalla vahvistuvat vihreät. Palkansaajaliikkeeseen perustuva sosialidemokratia ja kristillisiin arvoihin tukeutuva kokoomuslaisuus ovat kriisissä.

Keskusta kuihtuu maataloustuesta elävien eturyhmäksi, joka veljeilee vasemmiston kanssa vastoin alkiolaista perinnettä. Alkion mukaan sosialismi ja maatilojen yksityisomistus eivät sovi yhteen.

Asenteet kärjistyvät, mielipiteet terävöityvät ja ristiriidat syvenevät, kun valtataistelu käydään etäällä toisistaan olevien ryhmien kesken. Tolkunihmisten keskitie katoaa ruudinsavuun.

Juha Sipilä jää historiaan puoluejohtajana, joka romahdutti keskustan kannatuksen, tuhri alkiolaisuuden ja poistui paikalta niin kuin ei olisi mistään vastuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu