YTHS:llä hurjia gynekologeja

Päätoimittaja Koivisto

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen (vihr.) avautui viime viikolla Twitterissä gynekologikäynnistään.

Ratilaisen mukaan lääkäri oli töksäyttänyt hänelle: ”Sun iässäsi täällä pitäisi käydä synnyttämisen eikä ehkäisyn takia.”

”Tällaista on valitettavasti olla kolmekymppinen nainen YTHS:n gynekologilla. Joka kerta järkytyn näillä käynneillä. Miten lääkäri saa nuorille naisille puhua näin ja miksi tämän annetaan jatkua?” Ratilainen kysyi tviitissään.

Turkulaisen uutinen aiheesta keräsi pelkästään Facebookissa yli 400 kommenttia.

Osan mielestä lääkärin kommentti oli asiaton ja loukkaava. Jotkut kertoivat, että heillä on gynekologikäynneistä samanlaisia kokemuksia.

Osa taas koki, että lääkärin pitääkin kertoa, missä iässä lapsia kannattaa yrittää. Raskaaksi tuleminen vaikeutuu ja raskauden riskit kasvavat 30 ikävuoden jälkeen.

Turun ylioppilaslehti käsitteli aihetta 22.3.2017. Lehti haastatteli kuutta opiskelijaa, jotka olivat kokeneet YTHS:n gynekologin käytöksen asiattomaksi tai loukkaavaksi.

Jutun mukaan opiskelijoita olivat vaivanneet esimerkiksi potilaan tuntemusten vähättely, heteroksi olettaminen ja karkea kielenkäyttö.

Julkisuuteen tulleet kokemukset viittaavat siihen, että Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön pitäisi tarkastella gynekologiensa toimintaa.

Kyllähän se voi olla paikallaan, että gynekologi kertoo, miten ikä vaikuttaa raskaaksi tulemiseen ja raskauteen. Asiasta pitäisi kuitenkin kertoa niin asiallisesti ja hienotunteisesti, ettei lääkäri loukkaa potilasta. Aihe on herkkä.

Gynekologi ei ole tehtäviensä tasalla, jos useilla potilailla on toistuvasti huonoja kokemuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu