YTHS:llä hurjia gynekologeja

Janne Koivisto

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen (vihr.) avautui viime viikolla Twitterissä gynekologikäynnistään.

Ratilaisen mukaan lääkäri oli töksäyttänyt hänelle: ”Sun iässäsi täällä pitäisi käydä synnyttämisen eikä ehkäisyn takia.”

”Tällaista on valitettavasti olla kolmekymppinen nainen YTHS:n gynekologilla. Joka kerta järkytyn näillä käynneillä. Miten lääkäri saa nuorille naisille puhua näin ja miksi tämän annetaan jatkua?” Ratilainen kysyi tviitissään.

Turkulaisen uutinen aiheesta keräsi pelkästään Facebookissa yli 400 kommenttia.

Osan mielestä lääkärin kommentti oli asiaton ja loukkaava. Jotkut kertoivat, että heillä on gynekologikäynneistä samanlaisia kokemuksia.

Osa taas koki, että lääkärin pitääkin kertoa, missä iässä lapsia kannattaa yrittää. Raskaaksi tuleminen vaikeutuu ja raskauden riskit kasvavat 30 ikävuoden jälkeen.

Turun ylioppilaslehti käsitteli aihetta 22.3.2017. Lehti haastatteli kuutta opiskelijaa, jotka olivat kokeneet YTHS:n gynekologin käytöksen asiattomaksi tai loukkaavaksi.

Jutun mukaan opiskelijoita olivat vaivanneet esimerkiksi potilaan tuntemusten vähättely, heteroksi olettaminen ja karkea kielenkäyttö.

Julkisuuteen tulleet kokemukset viittaavat siihen, että Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön pitäisi tarkastella gynekologiensa toimintaa.

Kyllähän se voi olla paikallaan, että gynekologi kertoo, miten ikä vaikuttaa raskaaksi tulemiseen ja raskauteen. Asiasta pitäisi kuitenkin kertoa niin asiallisesti ja hienotunteisesti, ettei lääkäri loukkaa potilasta. Aihe on herkkä.

Gynekologi ei ole tehtäviensä tasalla, jos useilla potilailla on toistuvasti huonoja kokemuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää