Uusi uljas usko?

Jouni Lehikoinen

Uskontojen markkinat ovat synnyttäneet uuden hengentuotteen. Se on vain muutaman vuosikymmenen prosessin tulos. Aineksia siihen on kyllä haettava jo kauempaa, mutta nykyihmiselle se kyllä kelpaa. Siitä on tullut jokamiehen uskonto, mauton, hajuton ja väritön, mutta samalla se tarjoaa jokaiselle sellaisen muokkausmahdollisuuden, mikä kullekin sopii. Uusi uljas usko tarjoaa jokaiselle jotakin; ekologisuutta, hiljaisuutta, miellyttäviä elämyksiä, uskonnollisia huippukokemuksia, mahdollisuuksia auttaa lähellä ja kaukana, yleishumaania ajatusmaailmaa ja ennen kaikkea suvaitsevaisuutta. Yhtä tietä, totuutta ja elämää ei enää ole, vaan lukuisa joukko eri vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita mieleisensä.

Enää ei siis ratkaise kohde ja sisältö vaan tapa ja muoto. Vanhat rituaalit kyllä kelpaavat, kunhan sisältö ei niissä juurikaan ole kohtikäypää. Samalla kirkot saadaan täyteen hetkellisesti tuottamalla ajan henkeen sopivaa menoa ja meininkiä, jota ihmiset saapuvat ihmettelemään.

Ongelmiakin on silti samanaikaisesti esiintynyt. Yhä suuremmassa määrin ihmiset eroavat kirkoista. Ajatellaan, ettei kirkkoon kuulumisella niin väliä ole, kunhan muuten elää siivosti ja hoitaa uskomisen sisimmässään. Uusi usko opettaa lähimmäisyyttä, vastuuta luonnosta ja yhteiskunnasta, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Hengellisiä kokemuksia kaipaaville se tarjoaa mietiskelyä, joogaa, hiljaisuutta tai sitten reippaalla musiikilla panostettua ylistysmusaa, joka johdattaa ihmisen ylempiin olemassaolon sfääreihin. Se on luopunut perinteisistä käsitteistä avioliitosta, perheestä, oikeasta ja väärästä, synnistä ja sen seurauksista vanhanaikaisina ja menneisyyteen kuuluvina uskonkäsityksinä. Ne, jotka vielä pitävät kiinni tällaisista, nähdään vanhanaikaisina ja eiliseen jämähtäneinä.

Tässä on maallistuneen ajan hengentuote; uudenlainen nykyajan ihmiselle sopiva uskonto, joka ammentaa sisältönsä yleisestä mielipiteestä, ajan hengestä ja kaikkien uskontojen humaaneista ajatusmaailmoista.

Kohtalonkysymys kristillisille kirkoille onkin se, onko uusi usko jo päässyt vallalle niiden elämässä. Jos näin on käynyt – peli saattaa olla menetetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu