Euroopan arvot

toimitus

Heinäkuusta alkaen Suomi on Euroopan unionin puheenjohtajamaa. Puheenjohtajuus antaa tilaisuuden nostaa esiin Suomelle tärkeitä arvoja ja teemoja.

Puheenjohtajuuskauden ohjelmassa korostetaan EU:n roolia ”globaalina ilmastojohtajana” ja edelläkävijänä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Siihen keskittyminen ei ole kansallisen tilanteemme kannalta oleellista, koska Suomi on jo osallistunut ilmastotalkoisiin kiitettävästi.

Tärkeämpää olisi puhua EU:n jäsenmaiden itsemääräämisoikeuden kohentamisesta. Suomen kaltainen pieni jäsenmaa on ollut iso häviäjä liittovaltion keskittäessä valtaansa.

EU-mieliset poliitikot vetoavat jatkuvasti EU:n yhtenäisyyteen ja yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin. Se on pelkkää poliittista jargonia, jos ei tarkenneta, mitä yhteiset arvot merkitsevät käytännön elämässä.

Eri maissa on erilaisia käsityksiä esimerkiksi tasa-arvosta. Turkkilainen voi toki kannattaa tasa-arvoa, mutta hänelle sana ”tasa-arvo” tarkoittaa erilaisia asioita kuin keskivertosuomalaiselle.

Myöskään Itä-Eurooppa ja Länsi-Eurooppa eivät mahdu samaan arvomuottiin. Itä-Euroopassa arvostetaan itsenäisyyttä, mutta Suomessa ainakin moni päättäjä ajattelee, että vain kuuliaisuus EU:lle pitää Suomen turvattuna.

EU:n erikoisuus on, että se edistää yhtäältä korporatismin arvomaailmaa markkinatalouden tasolla, mutta kulttuurimarxismin arvoja muissa kuin talousasioissa.

Minulle Eurooppa merkitsee paljon enemmän kuin sen pelkkä byrokraattinen hallintojärjestelmä EU. Euroopan tulisi pyrkiä selviytymään itsenäisten kansakuntien joukkona ja vaalia monipuolista kulttuuriperintöään.

Käynnissä oleva arvomaailman raju muutos johtaa arvojen pirstaloitumiseen ja tarjoaa kasvualustan radikalisoitumiselle ja pahimmillaan terrorismille. EU:n jäsenmaiden itsemääräämisoikeuden jatkuva kaventuminen pahentaa tilannetta.

EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka sitoo Suomea, vaikka me tiedämme itse parhaiten, mikä olisi Suomelle hyväksi. Itsenäinen Suomi voisi parhaiten suojella kansalaisiaan.

Hyvä ratkaisu nykytilanteeseen olisi, että EU toimisi enemmän kuin kauppaliitto ja vähemmän kuin liittovaltio.

Tätä Suomen kannattaisi EU:n puheenjohtajamaana korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää