Euroopan arvot

Ville Tavio

Heinäkuusta alkaen Suomi on Euroopan unionin puheenjohtajamaa. Puheenjohtajuus antaa tilaisuuden nostaa esiin Suomelle tärkeitä arvoja ja teemoja.

Puheenjohtajuuskauden ohjelmassa korostetaan EU:n roolia ”globaalina ilmastojohtajana” ja edelläkävijänä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Siihen keskittyminen ei ole kansallisen tilanteemme kannalta oleellista, koska Suomi on jo osallistunut ilmastotalkoisiin kiitettävästi.

Tärkeämpää olisi puhua EU:n jäsenmaiden itsemääräämisoikeuden kohentamisesta. Suomen kaltainen pieni jäsenmaa on ollut iso häviäjä liittovaltion keskittäessä valtaansa.

EU-mieliset poliitikot vetoavat jatkuvasti EU:n yhtenäisyyteen ja yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin. Se on pelkkää poliittista jargonia, jos ei tarkenneta, mitä yhteiset arvot merkitsevät käytännön elämässä.

Eri maissa on erilaisia käsityksiä esimerkiksi tasa-arvosta. Turkkilainen voi toki kannattaa tasa-arvoa, mutta hänelle sana ”tasa-arvo” tarkoittaa erilaisia asioita kuin keskivertosuomalaiselle.

Myöskään Itä-Eurooppa ja Länsi-Eurooppa eivät mahdu samaan arvomuottiin. Itä-Euroopassa arvostetaan itsenäisyyttä, mutta Suomessa ainakin moni päättäjä ajattelee, että vain kuuliaisuus EU:lle pitää Suomen turvattuna.

EU:n erikoisuus on, että se edistää yhtäältä korporatismin arvomaailmaa markkinatalouden tasolla, mutta kulttuurimarxismin arvoja muissa kuin talousasioissa.

Minulle Eurooppa merkitsee paljon enemmän kuin sen pelkkä byrokraattinen hallintojärjestelmä EU. Euroopan tulisi pyrkiä selviytymään itsenäisten kansakuntien joukkona ja vaalia monipuolista kulttuuriperintöään.

Käynnissä oleva arvomaailman raju muutos johtaa arvojen pirstaloitumiseen ja tarjoaa kasvualustan radikalisoitumiselle ja pahimmillaan terrorismille. EU:n jäsenmaiden itsemääräämisoikeuden jatkuva kaventuminen pahentaa tilannetta.

EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka sitoo Suomea, vaikka me tiedämme itse parhaiten, mikä olisi Suomelle hyväksi. Itsenäinen Suomi voisi parhaiten suojella kansalaisiaan.

Hyvä ratkaisu nykytilanteeseen olisi, että EU toimisi enemmän kuin kauppaliitto ja vähemmän kuin liittovaltio.

Tätä Suomen kannattaisi EU:n puheenjohtajamaana korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu