Porukka ottaa riskin

Antti-Pekka Pietilä

Koko Suomi pelaa riskillä ja odottaa seitsemän oikein tulosta.

Antti Rinne (sd.) uskoo työllisyyden kasvuun laskukautena. Ellei näin tapahdu, hän joutuu tekemään massiiviset kululeikkaukset, korottamaan duunareiden veroja ja ottamaan lisää velkaa.

Jos työllisyys ei kasva kotikonstein, tarvitaan maahanmuuttoa. Suomessa on töissä jo 60 000–80 000 virolaista, latvialaista ja liettualaista. Uutta porukkaa pitäisi haalia Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Suostuuko Rinteen rahoittaja, SAK, vierastyövoiman lisäämiseen? Vihreille se sopii.

Maahanmuuton kasvattaminen olisi syöttö perussuomalaisten lapaan. Persujen kannatus saisi uutta pontta, mikä söisi niin demarien kuin keskustan kannatusta. Tämä kehitys näkyy jo.

Työministeri Timo Harakka (sd.) lupaa 60 000 uutta työllistä neljässä vuodessa. Samaan aikaan työmarkkinoilta lähtee eläkkeelle 250 000 työntekijää, joiden tilalle pitäisi löytää uudet tekijät. Ellei eläköityneitä korvata ja uusia työpaikkoja synnytetä, työllisyysaste putoaa eikä nouse.

Hallitus ei patista naisia töihin vaan jatkaa pitkäkestoista kotihoidon tukea. Sen lyhennyksellä saataisiin 10 000 naista töihin paikkaamaan monien alojen työvoimapulaa.

Ukrainalainen osaa huoltaa koneita ja laitteita, vaikka ei osaa suomea. Suomalainen ei halua näitä töitä tehdä, vaikka tarjolla olisi koulutusta. Siksi hallituksen on pakko luopua ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta, vaikka SAK vastustaa sitä.

Ei ole ihme, ettei suuri osa suomalaisista usko Rinteen pokerin onnistumiseen. Kuitenkin puolet suomalaisista pelaa samaa uhkapeliä omassa kotitaloudessaan. Suomalaisten velat ovat kasaantuneet puolelle porukasta ja toinen puoli on lähes velaton.

Kun hätä tulee käteen, velkaantunut porukka huutaa apua Rinteeltä, joka oitis rankaisee lisäveroilla velattomia. Velkaantuneet ovat huonoja veronmaksajia, mutta velattomilta on mistä ottaa.

Velattomien joukossa on paljon tavallisia palkansaajia ja duunareita. Kuinka kauan tämän porukan solidaarisuus riittää holtittomasti elävän porukan vippien maksamiseen? Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) voi vastata ensimmäisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää