Porukka ottaa riskin

A-P. Pietilä

Koko Suomi pelaa riskillä ja odottaa seitsemän oikein tulosta.

Antti Rinne (sd.) uskoo työllisyyden kasvuun laskukautena. Ellei näin tapahdu, hän joutuu tekemään massiiviset kululeikkaukset, korottamaan duunareiden veroja ja ottamaan lisää velkaa.

Jos työllisyys ei kasva kotikonstein, tarvitaan maahanmuuttoa. Suomessa on töissä jo 60 000–80 000 virolaista, latvialaista ja liettualaista. Uutta porukkaa pitäisi haalia Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Suostuuko Rinteen rahoittaja, SAK, vierastyövoiman lisäämiseen? Vihreille se sopii.

Maahanmuuton kasvattaminen olisi syöttö perussuomalaisten lapaan. Persujen kannatus saisi uutta pontta, mikä söisi niin demarien kuin keskustan kannatusta. Tämä kehitys näkyy jo.

Työministeri Timo Harakka (sd.) lupaa 60 000 uutta työllistä neljässä vuodessa. Samaan aikaan työmarkkinoilta lähtee eläkkeelle 250 000 työntekijää, joiden tilalle pitäisi löytää uudet tekijät. Ellei eläköityneitä korvata ja uusia työpaikkoja synnytetä, työllisyysaste putoaa eikä nouse.

Hallitus ei patista naisia töihin vaan jatkaa pitkäkestoista kotihoidon tukea. Sen lyhennyksellä saataisiin 10 000 naista töihin paikkaamaan monien alojen työvoimapulaa.

Ukrainalainen osaa huoltaa koneita ja laitteita, vaikka ei osaa suomea. Suomalainen ei halua näitä töitä tehdä, vaikka tarjolla olisi koulutusta. Siksi hallituksen on pakko luopua ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta, vaikka SAK vastustaa sitä.

Ei ole ihme, ettei suuri osa suomalaisista usko Rinteen pokerin onnistumiseen. Kuitenkin puolet suomalaisista pelaa samaa uhkapeliä omassa kotitaloudessaan. Suomalaisten velat ovat kasaantuneet puolelle porukasta ja toinen puoli on lähes velaton.

Kun hätä tulee käteen, velkaantunut porukka huutaa apua Rinteeltä, joka oitis rankaisee lisäveroilla velattomia. Velkaantuneet ovat huonoja veronmaksajia, mutta velattomilta on mistä ottaa.

Velattomien joukossa on paljon tavallisia palkansaajia ja duunareita. Kuinka kauan tämän porukan solidaarisuus riittää holtittomasti elävän porukan vippien maksamiseen? Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) voi vastata ensimmäisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu