Älä säiky suhdannetta

toimitus

Taloudessa on edessä selvä hidastuminen. Kaikki ennusteita tekevät tahot valtiovarainministeriöstä Suomen pankkiin arvioivat, että Suomen kansantalouden 2015 alkanut nousukausi on nyt tasaantumassa laahustamiseksi. Toivottavasti ei luiskahdeta taantuman puolelle.

Myös maailmantalous on hidastumassa. Lisäksi taivaalla on muun muassa Trumpin kauppasotien, Italian ja Brexitin aiheuttamia tummia pilviä. Pitkän nousun jälkeen osakemarkkinat ovat siirtyneet hermostuneeseen sivuttaisliikkeeseen.

Perinteisesti nousukaudella monet innostuvat sijoittamisesta. Se on hienoa. Sijoittaminen on hyvä harrastus. Omasta taloudesta huolehtimisessa ei ole mitään väärää.

Harmittavasti laskukauden koittaessa moni pelästyy kurssilaskuja tai kohuotsikoita ja myy parin vuoden aikana hankitut sijoitukset. Asia jää sikseen.

Omaa ja yleistä taloustilannetta ei kuitenkaan pidä sekoittaa. Laskut ja riskit kuuluvat kaikkeen sijoittamiseen.

Markkinoiden ajoittaminen on lähes mahdotonta, mutta se ei ole edellytys tulokselliselle sijoittamiselle. Omalle epävarmuudelle kannattaa laittaa hanttiin. Totta kai myyminen on joskus viisasta, mutta myyntipäätöksen tulisi perustua omaan harkintaan, ei yleiseen markkinapaniikkiin.

Esimerkiksi osake- tai rahastosäästäminen taikka vuokranantajana toimiminen eivät ole rakettitiedettä. Niissä onnistuakseen ei tarvitse taloustieteellistä väitöskirjaa.

Yksinkertaisimpia tapoja säästää pitkäjänteisesti on sijoittaa joka kuukausi muutamaan matalien kulujen osakeindeksirahastoon. Rahastot sijoittavat laajaan osakejoukkoon, mikä vähentää yhtiökohtaista riskiä.

Kun sijoittaa joka kuukausi, ajallinen hajautus hoituu itsestään eli kurssilaskut ja -nousut tasaantuvat. Vuosien varrella pääsee kiinni keskimääräiseen tuottoon. Tuottoa ei pidä tuijottaa päivittäin vaan antaa potin kasvaa vuosia.

Useimmiten hieman huonomminkin kehittynyt sijoitus on parempi kuin ei sijoitusta ollenkaan. Jos rahaa makuutetaan tilillä, inflaatio syö sitä varmasti kuin koiperhonen.

Laskua seuraa nousu. Pitkällä aikavälillä arvopaperimarkkinat ovat aina tuottaneet. Pelkällä säästämisellä ei vaurastu. Avain on säästää tuottavaan omaisuuteen. Kun on rohkeasti mukana markkinoilla, oppii ja kehittyy samalla. Pää kylmänä eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää