Älä säiky suhdannetta

Ville Valkonen

Taloudessa on edessä selvä hidastuminen. Kaikki ennusteita tekevät tahot valtiovarainministeriöstä Suomen pankkiin arvioivat, että Suomen kansantalouden 2015 alkanut nousukausi on nyt tasaantumassa laahustamiseksi. Toivottavasti ei luiskahdeta taantuman puolelle.

Myös maailmantalous on hidastumassa. Lisäksi taivaalla on muun muassa Trumpin kauppasotien, Italian ja Brexitin aiheuttamia tummia pilviä. Pitkän nousun jälkeen osakemarkkinat ovat siirtyneet hermostuneeseen sivuttaisliikkeeseen.

Perinteisesti nousukaudella monet innostuvat sijoittamisesta. Se on hienoa. Sijoittaminen on hyvä harrastus. Omasta taloudesta huolehtimisessa ei ole mitään väärää.

Harmittavasti laskukauden koittaessa moni pelästyy kurssilaskuja tai kohuotsikoita ja myy parin vuoden aikana hankitut sijoitukset. Asia jää sikseen.

Omaa ja yleistä taloustilannetta ei kuitenkaan pidä sekoittaa. Laskut ja riskit kuuluvat kaikkeen sijoittamiseen.

Markkinoiden ajoittaminen on lähes mahdotonta, mutta se ei ole edellytys tulokselliselle sijoittamiselle. Omalle epävarmuudelle kannattaa laittaa hanttiin. Totta kai myyminen on joskus viisasta, mutta myyntipäätöksen tulisi perustua omaan harkintaan, ei yleiseen markkinapaniikkiin.

Esimerkiksi osake- tai rahastosäästäminen taikka vuokranantajana toimiminen eivät ole rakettitiedettä. Niissä onnistuakseen ei tarvitse taloustieteellistä väitöskirjaa.

Yksinkertaisimpia tapoja säästää pitkäjänteisesti on sijoittaa joka kuukausi muutamaan matalien kulujen osakeindeksirahastoon. Rahastot sijoittavat laajaan osakejoukkoon, mikä vähentää yhtiökohtaista riskiä.

Kun sijoittaa joka kuukausi, ajallinen hajautus hoituu itsestään eli kurssilaskut ja -nousut tasaantuvat. Vuosien varrella pääsee kiinni keskimääräiseen tuottoon. Tuottoa ei pidä tuijottaa päivittäin vaan antaa potin kasvaa vuosia.

Useimmiten hieman huonomminkin kehittynyt sijoitus on parempi kuin ei sijoitusta ollenkaan. Jos rahaa makuutetaan tilillä, inflaatio syö sitä varmasti kuin koiperhonen.

Laskua seuraa nousu. Pitkällä aikavälillä arvopaperimarkkinat ovat aina tuottaneet. Pelkällä säästämisellä ei vaurastu. Avain on säästää tuottavaan omaisuuteen. Kun on rohkeasti mukana markkinoilla, oppii ja kehittyy samalla. Pää kylmänä eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu