Loma meni aleen

Antti-Pekka Pietilä

Maailman onnellisimman kansan onni potkaisi lomakauden kynnyksellä.

Lomanvietto on halvempaa kuin viime vuonna, vaikka Suomessa hinnat ja verot nousevat.

Etelänlomien hinnat ovat alhaisempia kuin viime kesänä, sillä matkanjärjestäjät varasivat liikaa lentoja ja hotelliyöpymisiä. Viime vuoden lämmin kesä vaikuttaa myös tämän kesän pakettimatkojen kysyntään. Kun Suomessa on lämmintä, matkailijat jäävät kotimaahan. Siksi pakettimatkat ovat alessa.

Viro laskee viinaveroa, sillä liian kalliit hinnat karkottivat suomalaismatkailijoita. Tallinnan yleinen hintataso on noussut viime vuosina ja nyt katto on saavutettu. Ravintoloissa on erikoistarjouksia, mikä viittaa kovaan hintakilpailuun ja ravintoloiden pudotuspeliin. Viroon kannattaa taas mennä.

Markkinatalous toimii matkailussa ja lomanvietossa. Hintoja ja veroja ei voi nostaa loputtomasti millään toimialalla. Talous asettaa rajat niin politiikalle kuin populismille.

Bensaverojen tulevat korotukset vaikuttavat ensi kesän lomiin. Omalla autolla Suomen kiertäminen kallistuu ja se näkyy oitis mökkikylien ja kesäturismista elävien paikkakuntien tuloissa.

Kesätapahtumien tappolinja alkaa, sillä kalliin Suomen tapahtumiin ei lähdetä enää entiseen malliin. Lentoveroista huolimatta Thaimaan-loma tulee halvemmaksi.

Suomen kesä ei ole enää entisensä. Lomalla käydään auto- ja asuntokaupoilla eikä maata vain rannalla. Siihen on tänä vuonna erityiset perusteet, sillä alkuvuoden autokauppa kävi huonosti ja rakennusliikkeillä on ennätysmäärä myymättömiä asuntoja.

Ostajan markkinat ovat myös mökkikaupassa, sillä uudet sukupolvet eivät viihdy vaatimattomissa kesämökeissä. Tilanne voi muuttua, kun auto- ja lentomatkailu kallistuvat.

On aivan sama, missä lomansa viettää, sillä lisäkiloja kertyy joka tapauksessa. Grilliherkut, kesäviini ja olut tarttuvat vyötärölle yhtä helposti kuin saunapuiden pihka sormiin. Elokuussa alkavat kuntosalien tarjouskampanjat, sillä jumppatarjontaa on jo liikaa.

Liika on liikaa auringossakin. Kannattaa grillata siankylkeä eikä omaa kankkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää