Loma meni aleen

A-P. Pietilä

Maailman onnellisimman kansan onni potkaisi lomakauden kynnyksellä.

Lomanvietto on halvempaa kuin viime vuonna, vaikka Suomessa hinnat ja verot nousevat.

Etelänlomien hinnat ovat alhaisempia kuin viime kesänä, sillä matkanjärjestäjät varasivat liikaa lentoja ja hotelliyöpymisiä. Viime vuoden lämmin kesä vaikuttaa myös tämän kesän pakettimatkojen kysyntään. Kun Suomessa on lämmintä, matkailijat jäävät kotimaahan. Siksi pakettimatkat ovat alessa.

Viro laskee viinaveroa, sillä liian kalliit hinnat karkottivat suomalaismatkailijoita. Tallinnan yleinen hintataso on noussut viime vuosina ja nyt katto on saavutettu. Ravintoloissa on erikoistarjouksia, mikä viittaa kovaan hintakilpailuun ja ravintoloiden pudotuspeliin. Viroon kannattaa taas mennä.

Markkinatalous toimii matkailussa ja lomanvietossa. Hintoja ja veroja ei voi nostaa loputtomasti millään toimialalla. Talous asettaa rajat niin politiikalle kuin populismille.

Bensaverojen tulevat korotukset vaikuttavat ensi kesän lomiin. Omalla autolla Suomen kiertäminen kallistuu ja se näkyy oitis mökkikylien ja kesäturismista elävien paikkakuntien tuloissa.

Kesätapahtumien tappolinja alkaa, sillä kalliin Suomen tapahtumiin ei lähdetä enää entiseen malliin. Lentoveroista huolimatta Thaimaan-loma tulee halvemmaksi.

Suomen kesä ei ole enää entisensä. Lomalla käydään auto- ja asuntokaupoilla eikä maata vain rannalla. Siihen on tänä vuonna erityiset perusteet, sillä alkuvuoden autokauppa kävi huonosti ja rakennusliikkeillä on ennätysmäärä myymättömiä asuntoja.

Ostajan markkinat ovat myös mökkikaupassa, sillä uudet sukupolvet eivät viihdy vaatimattomissa kesämökeissä. Tilanne voi muuttua, kun auto- ja lentomatkailu kallistuvat.

On aivan sama, missä lomansa viettää, sillä lisäkiloja kertyy joka tapauksessa. Grilliherkut, kesäviini ja olut tarttuvat vyötärölle yhtä helposti kuin saunapuiden pihka sormiin. Elokuussa alkavat kuntosalien tarjouskampanjat, sillä jumppatarjontaa on jo liikaa.

Liika on liikaa auringossakin. Kannattaa grillata siankylkeä eikä omaa kankkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu