Raitiotien kohtalonkysymys

Janne Koivisto

Ajoin viime torstaina autolla Turun raitiotien suunnitellun reitin Varissuolta Raision rajalle. Oppaana oli Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Ajelu oli mielenkiintoinen. Siinä hahmottui konkreettisesti, mistä raitiotie tulisi kulkemaan, miten kiskot sijoittuisivat nykyiselle tiealueelle ja mitä kaikkea reitin varrella olisi.

Pienistä kartoista ei esimerkiksi helposti havaitse, että ennen Itäharjun Prismaa raitiotie kaartaisi pellolle, kulkisi Prisman takapihan poikki ja jatkaisi Voimakatua pitkin keskustaa kohti.

Työmaa olisi valtava. Eikä vähiten siksi, että Turussa tarvittaisiin Tamperetta laajemmat arkeologiset kaivaukset. Vielä ei ole varmaa, voisiko raitiotie kulkea Aninkaistensiltaa vai pitäisikö sille rakentaa oma silta.

Tällä hetkellä erityisen kiinnostavaa on kuitenkin se, mitä suunnitellun reitin varrella on. Moni poliitikko miettii, onko Turulla varaa raitiotiehen. Vastaukseen vaikuttaa se, kuinka paljon tuloja kaupunki saisi raitiotien varrella sijaitsevasta maasta.

Reitin varrella on sekä ongelmia että mahdollisuuksia. Suurimmat mahdollisuudet liittyvät Itäharjuun ja Länsikeskukseen. Itäharjun vanhalle teollisuusalueelle pystyttäisiin rakentamaan kokonaan uusi kaupunginosa.

Suurimmat ongelmat ovat Pääskyvuoren, Kähärin ja Vätin omakotitaloalueet. Niiden maankäyttöä on lähes mahdoton tehostaa. Sama pätee keskustassa etenkin Vanhan suurtorin alueeseen.

Uusista alueista on kaupungille hyötyä vain siinä tapauksessa, että kasvu ei ole pois jostakin muualta. Kansainväliset vertailukohdat viittaavat kuitenkin siihen, että raitiotie synnyttää myös uutta kasvua.

Lieneekö oppaan vaikutusta, mutta kiertoajelun jälkeen raitiotie tuntuu aiempaa houkuttelevammalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää