Kolumni: Kiitos kaikille vapaaehtoisille!

Mika Maaskola

Turussa järjestettiin perinteinen Paavo Nurmi tapahtumaviikko 8.–11.6.2019. Viikon aloitti kaksipäiväinen lasten Paavon sporttipäivä, johon osallistui tuhansia innokkaita pieniä urheilijoita. Sitten vuorossa oli Junior ja Masters -kilpailut ja huipennuksena Paavo Nurmi Games -yleisurheilukisat.

Olin itsekin jälleen täydellä innolla tekemässä tätä hienoa tapahtumakokonaisuutta. Yhtenä iltana lähtiessä kotiin tapahtumasta mietin, kuinka arvokasta ja hienoa työtä kaikki tämän tapahtuman sadat vapaaehtoiset tekevätkään. Jäin pohtimaan, saavatko nämä vapaaehtoiset mielissämme ansaitsemansa arvostuksen.

Suomi on yhdistysten ja seurojen luvattu maa. Melkein asialle kuin asialle löytyy omansa. Löytyy myös erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia vuoden jokaiselle päivälle. Suuri osa näistä tehdään pääosin vapaaehtoisvoimin. Ilman näitä arjen sankareita, olisi moni lapsi jäänyt ilman urheiluharrastusta, monia kilpailuja, turnauksia ja musiikkitapahtumia järjestämättä, kerhot vetämättä jne.

Vaikka vapaaehtoisten määrä on suuri ja heidän aikaansaannoksensa ovat mittavia tapahtumien taustalla, myös suuria haasteita riittää. Nykyisin ihmiset eivät enää ole samassa määrin valmiita uhraamaan aikaansa vapaaehtoistoimintaan kuin aiemmin. He eivät näe yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä enää tärkeäksi vaan panostavat mieluummin vain ja juuri itseen.

Onneksi meillä on kuitenkin vielä ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään vapaa-aikaansa mm. seuratyöhön. Mielestäni vapaaehtoisten arvokas työ tulee tehdä näkyväksi. Kun osallistumme erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, emme ymmärräkään, miten paljon niissä käytetään vapaaehtoisia ja miten paljon vapaa-aikaansa he käyttävät näihin, jotta me osallistujat saamme onnistuneen kokemuksen!

Jospa saisimme heidän työnsä ja työtuntiensa määrän näkyväksi, nousisi sen myötä työn arvostus, niin kuin pitääkin. Sitä panosta ei voi palkkatyönä korvata. Siihen eivät kenenkään rahat riittäisi. Heidän työnsä tärkeys tuleekin tiedostaa entistä paremmin ja laajemmin yhteiskunnassa. Tällä keinolla pystymme ainakin osittain vaikuttamaan siihen, että vapaaehtoisia löytyy myös tulevaisuudessa.

Haluankin tässä julkisesti kiittää kaikkia vapaaehtoisia. Suuri kiitos siitä, että uhraatte aikaanne ja laitatte itsenne peliin muiden ja yhteisen hyvän puolesta!

Hyvää ja aurinkoista kesää kaikille toivottaen!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu