Syylliset täytyy löytää

A-P. Pietilä

Juha Sipilä on keskustan vaalitappion syntipukki. Kuka kantaa vastuun kokoomuksen tappiosta?

Kokoomus hävisi vaalit, kun sen kansanedustajien paikkamäärä ei lisääntynyt, eikä se päässyt hallitukseen. Puolue on sysätty parlamentarismin marginaaliin.

Petteri Orpo sekoili vaalipuheissaan määritellessään vanhusten hoitomitoitusta. Se maksoi ääniä. Paljon enemmän niitä katosi, kun Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kansanedustaja Elina Lepomäki ja Nyt Liikkeen perustaja Hjallis Harkimo sottasivat kokoomuksen julkikuvaa. He rikkoivat äänestäjien mielikuvan vahvasta vallankäyttäjästä.

Jos kokoomuksessa olisi todella ollut kykyä vallankäyttöön, se olisi lähtenyt Juha Sipilän hallituksesta kesken vaalikauden.

Kokoomuksen perusäänestäjinä on ollut terveydenhuollon ammattilaisia, jotka pelkäsivät terveyspalvelujen yksityistämistä ja työpaikkojen menettämistä. Sari Sairaanhoitaja kannatti sotea, mitä Vapaavuori ja Lepomäki eivät huomioineet.

Harkimo pelasi omaa valtapeliä. Hän perusti oman kansanliikkeen, kun hän ei saanut kokoomukselta ministerisalkkua. Yksinpurjehtijan narsismi maksoi kokoomukselle pari kansanedustajapaikkaa.

Surkeinta sooloilussa oli, että Harkimon ajamat yrittäjämyönteiset asiat katoavat nyt Antti Rinteen vasemmistohallituksen inkvisitioon. Harkimo pelasi punamullan pussiin.

Keskusta myi aatteensa ja muuttui vasemmistopuolueeksi päästäkseen hallitukseen veret seisauttavasta vaalitappiosta huolimatta. Tärkeintä oli valta eikä politiikan sisältö. Sen hintana on jo ollut kannatuksen laskun jatkuminen.

Mikä on kokoomuksen linja? Puolueessa on ristiriitoja, joista voi lukea entisen kansanedustajan Eero Lehden kirjasta Äänessä Eero Lehti. Pystyykö kokoomus jatkossa keskittymään politiikan sisältöön kuten persut. Jussi Halla-aho pitää kiinni maahanmuuttokritiikistä ja lisää puolueen kannatusta.

Kokoomus etsii uutta asentoa ja kohta myös uutta puoluejohtajaa. Kansanedustaja Antti Häkkänen keräsi vaaleissa yli 20 000 ääntä. Hän haastaa Petteri Orpon, ennemmin tai myöhemmin. Näin poliitikot toimivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu