Syylliset täytyy löytää

Antti-Pekka Pietilä

Juha Sipilä on keskustan vaalitappion syntipukki. Kuka kantaa vastuun kokoomuksen tappiosta?

Kokoomus hävisi vaalit, kun sen kansanedustajien paikkamäärä ei lisääntynyt, eikä se päässyt hallitukseen. Puolue on sysätty parlamentarismin marginaaliin.

Petteri Orpo sekoili vaalipuheissaan määritellessään vanhusten hoitomitoitusta. Se maksoi ääniä. Paljon enemmän niitä katosi, kun Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kansanedustaja Elina Lepomäki ja Nyt Liikkeen perustaja Hjallis Harkimo sottasivat kokoomuksen julkikuvaa. He rikkoivat äänestäjien mielikuvan vahvasta vallankäyttäjästä.

Jos kokoomuksessa olisi todella ollut kykyä vallankäyttöön, se olisi lähtenyt Juha Sipilän hallituksesta kesken vaalikauden.

Kokoomuksen perusäänestäjinä on ollut terveydenhuollon ammattilaisia, jotka pelkäsivät terveyspalvelujen yksityistämistä ja työpaikkojen menettämistä. Sari Sairaanhoitaja kannatti sotea, mitä Vapaavuori ja Lepomäki eivät huomioineet.

Harkimo pelasi omaa valtapeliä. Hän perusti oman kansanliikkeen, kun hän ei saanut kokoomukselta ministerisalkkua. Yksinpurjehtijan narsismi maksoi kokoomukselle pari kansanedustajapaikkaa.

Surkeinta sooloilussa oli, että Harkimon ajamat yrittäjämyönteiset asiat katoavat nyt Antti Rinteen vasemmistohallituksen inkvisitioon. Harkimo pelasi punamullan pussiin.

Keskusta myi aatteensa ja muuttui vasemmistopuolueeksi päästäkseen hallitukseen veret seisauttavasta vaalitappiosta huolimatta. Tärkeintä oli valta eikä politiikan sisältö. Sen hintana on jo ollut kannatuksen laskun jatkuminen.

Mikä on kokoomuksen linja? Puolueessa on ristiriitoja, joista voi lukea entisen kansanedustajan Eero Lehden kirjasta Äänessä Eero Lehti. Pystyykö kokoomus jatkossa keskittymään politiikan sisältöön kuten persut. Jussi Halla-aho pitää kiinni maahanmuuttokritiikistä ja lisää puolueen kannatusta.

Kokoomus etsii uutta asentoa ja kohta myös uutta puoluejohtajaa. Kansanedustaja Antti Häkkänen keräsi vaaleissa yli 20 000 ääntä. Hän haastaa Petteri Orpon, ennemmin tai myöhemmin. Näin poliitikot toimivat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää