Ministereillä näytön paikka

Päätoimittaja Koivisto

Varsinais-Suomi sai Antti Rinteen (sd.) hallitukseen kaksi ministeriä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sai opetusministerin salkun. Entisestä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikosta (kesk.) tulee tiede- ja kulttuuriministeri.

Opetus- ja kulttuuriministeriön molemmat ministerit ovat nyt turkulaisia. Anderssonilla ja Saarikolla on nyt se kuuluisa näytön paikka, että Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutusta saadaan laajennettua.

Tekniikan koulutuksessa on vallinnut merkillinen tilanne: Varsinais-Suomen yritykset tarvitsevat tekniikan alan osaajia, paikalliset korkeakoulut haluavat kouluttaa heitä ja ala kiinnostaa nuoria, mutta valtio ei ole antanut lupaa koulutuksen laajentamiseen.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Turun ja Helsingin välisen nopean junayhteyden eli tunnin junan käy. Uusi liikenneministeri on tamperelainen Sanna Marin (sd.). Hänen äänestäjiään kiinnostaa enemmän pääradan kehittäminen.

Turun täytyy jatkaa aktiivista edunvalvontaa ja perustella ulospäin, miksi tunnin juna on pääradan kehittämistä kiireellisempi hanke.

Rinteen hallitus aikoo lisätä valtion menoja 1,23 miljardilla eurolla.

Lisäykset on tarkoitus rahoittaa korottamalla veroja 730 miljoonaa euroa ja kohdentamalla menoja ja tuloja uudelleen 200 miljoonaa.

Lisäksi hallitus aikoo nostaa työllisyysasteen 75 prosenttiin. Nosto tarkoittaa työllisten määrän kasvua noin 60 000 henkilöllä vuoteen 2023 mennessä.

Työllisyysasteen nosto on hallitusohjelman heikoin lenkki. Jos hallitus ei onnistu siinä joko sisäisten tai ulkoisten syiden takia, julkisen talouden tasapainolle voidaan heittää hyvästit ja edessä on kovat ajat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.