Ministereillä näytön paikka

Janne Koivisto

Varsinais-Suomi sai Antti Rinteen (sd.) hallitukseen kaksi ministeriä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sai opetusministerin salkun. Entisestä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikosta (kesk.) tulee tiede- ja kulttuuriministeri.

Opetus- ja kulttuuriministeriön molemmat ministerit ovat nyt turkulaisia. Anderssonilla ja Saarikolla on nyt se kuuluisa näytön paikka, että Turun yliopiston diplomi-insinöörikoulutusta saadaan laajennettua.

Tekniikan koulutuksessa on vallinnut merkillinen tilanne: Varsinais-Suomen yritykset tarvitsevat tekniikan alan osaajia, paikalliset korkeakoulut haluavat kouluttaa heitä ja ala kiinnostaa nuoria, mutta valtio ei ole antanut lupaa koulutuksen laajentamiseen.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Turun ja Helsingin välisen nopean junayhteyden eli tunnin junan käy. Uusi liikenneministeri on tamperelainen Sanna Marin (sd.). Hänen äänestäjiään kiinnostaa enemmän pääradan kehittäminen.

Turun täytyy jatkaa aktiivista edunvalvontaa ja perustella ulospäin, miksi tunnin juna on pääradan kehittämistä kiireellisempi hanke.

Rinteen hallitus aikoo lisätä valtion menoja 1,23 miljardilla eurolla.

Lisäykset on tarkoitus rahoittaa korottamalla veroja 730 miljoonaa euroa ja kohdentamalla menoja ja tuloja uudelleen 200 miljoonaa.

Lisäksi hallitus aikoo nostaa työllisyysasteen 75 prosenttiin. Nosto tarkoittaa työllisten määrän kasvua noin 60 000 henkilöllä vuoteen 2023 mennessä.

Työllisyysasteen nosto on hallitusohjelman heikoin lenkki. Jos hallitus ei onnistu siinä joko sisäisten tai ulkoisten syiden takia, julkisen talouden tasapainolle voidaan heittää hyvästit ja edessä on kovat ajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää