Rinne pelaa riskillä

A-P. Pietilä

Antti Rinne (sd.) ottaa riskin kansan rahojen kustannuksella. Hän pelaa kuin spekulantti sijoittaja, joka ostaa velalla osakkeita ja uskoo niiden arvon nousevan.

Menot toteutuvat aina suunnitellusti ja ylikin. Tulot jäävät liian usein alle tavoitteen ja tarpeiden. Tämän tietää jokainen kotitalous.

Hallitusohjelmassa luotetaan, että työllisyys kasvaa kohisten talouden laskusuhdanteesta huolimatta. Näin ei ole vielä koskaan tapahtunut, vaan työttömyys on noussut yritysten vaikeuksien lisääntyessä. Sen sijaan työttömyyskorvaukset ovat kasvaneet, kuten 1990-luvun lamassa tapahtui.

Rinne on leiponut yhdessä SAK:n kanssa myrkkypillerin hallitusohjelmaan. Hallitus antaa työmarkkinajärjestöjen tehtäväksi löytää keinot kymmenien tuhansien uusien työpaikkojen synnyttämiseksi. Jos toiveiden tynnyri ei täyty, syylliseksi tuomitaan työnantajat, jotka eivät hyväksy SAK:n työllistämiskeinoja.

SAK:n haluaa palauttaa tulopoliittiset kokonaisratkaisut, joissa se pääsee vaikuttamaan palkkojen lisäksi sosiaalietuuksiin ja verotukseen. Tupo-ratkaisuissa eduskunta joutuu hyväksymään työmarkkinajohtajien päätökset.

Haluavatko palkansaajat, että ay-johtajat päättävät maan asioista eduskunnan puolesta? Ay-liittoihin kuuluu enää 60 prosenttia työntekijöistä, mutta liitot päättävät kaikkien palkansaajien puolesta.

Keskustasta tulee Rinteen uhkapelin takaaja. Puolue laittaa likoon koko tulevaisuutensa. Jos työllisyys ei kasva, keskustan valtiovarainministeri joutuu luettelemaan leikkauslistat.

Hallitus mainostaa pienituloisten verokevennyksiä. Se on silmänlumetta, sillä pienituloiset eivät maksa raskaita ansiotuloveroja tälläkään hetkellä. Verotus kevenee siellä, missä tuloveroja maksetaan vähän. Sen sijaan keskituloisten työntekijöiden verotaakka säilyy, sillä jonkun on maksettava miljardin menolisäykset.

Keskusta ottaa jättiriskin lähtiessään Rinteen kelkkaan. Demareilla on sentään kannattajina eläkeläiset, joiden määrä kasvaa.

A-P. Pietilä

Kommentoi