Mielipide: Saariston rengastie – ikuinen visio?

toimitus

Olemme pyöräilevän lääkäri Anselmi Savusen kanssa joka suvi fillaroineet tuon maakuntamme kansainvälisenkin matkailusyötin. Yhtä soittoa.

Vuosien mittaan sen mainonta on toki parantunut, mutta tuote pysyy ihan yhtä aneemisena. Kun ei ole asiakkaita, palvelutkin puuttuvat.

Maalattu tienpiennar on edelleen turvattoman kapea. Silloilta se puuttuu. Reitin pyörätie tai -polku on visio, utuinen mielikuva?

Ei pyörätien saaristossa tarvitse seurata autouria. Puhdas ilma leijuu metsä- ja rantapoluilla. Siellä on äänetöntä ja saasteetonta.

Nyt kun Airbnb- ja maatilamatkailu ovat muodissa, niin luulisi paikallisten saaristoyrittäjienkin aktivoituvan yrittämään. Pyöräilijöille kelpaavat perustarpeet, taivaan tähdet ja ystävällisyys.

Milloin koittaa se ihmeiden aika, että maakuntamme kunnat yhdessä, rytinällä, kunnostuttavat Saariston rengastien kevyen liikenteen matkailulle koukuttavaksi?

MTB:t, fatbiket, sähköavusteiset polkupyörät, cyclocrossit ja hybridit eivät tarvitse asvalttiteitä.

Milloin upean ja ainutlaatuisen Hangon ja Rauman välisen saaristoalueen kylätie ja polkuverkosto nähtävyyksineen päivitetään, perataan ja tuodaan livenä tarjolle?

Kivikirkot, kievarit ja kartanot odottavat fillaristeja. Me kaipaamme pyöräilykarttoja ja pienimuotoisia matkailupalveluja. Muita vetovoimatekijöitä tai härpäkkeitä pyöräilevät turistit tuskin tarvitsevatkaan.

Rousseaun motto ”Takaisin luontoon” on fillaristien vahvasti kasvava trendi.

Mikael Miikkolaturkulainen elämäntapapyöräilijä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää