Mielipide: Tulevaisuutta on uskallettava rakentaa

Lukijalta

Nyt keskustelussa olevaa konserttitaloa ei saa nähdä pelkkänä kulttuurikysymyksenä. Vaikka vuoden 2011 kulttuuripääkaupungille kulttuuri on toki itseisarvokin, voidaan konserttitaloinvestointi toteuttaa myös kasvua kiihdyttävänä ja työllistävänä hankkeena. Meille tarvitaan Tampere-talon veroinen Turku-talo.

Keskuskaupungeilla on velvollisuus toimia paikallisina kasvun moottoreina, tämä tarkoittaa työpaikkojen kiinnittymisen mahdollistamista erilaisilla päätöksillä, mutta myös suoria kasvuinvestointeja. Suuret rakennushankkeet luovat jo itsessään työtä yrityksille ja asukkaille, mutta oikein valittuina ne työllistävät myös jatkossa.

Siksi selvityksissä ei saa jättää pois kongressikäyttömahdollisuutta. Tämän investoinnin yhteydessä olisi tuhannen taalan paikka tehdä Tampere-taloa ja Finlandia-taloa hienompi kansainvälinen kokoustila, jolla houkutellaan suuria tapahtumia Turkuun. Samalla alueen ravintola- ja hotellialalle saadaan lisänostetta.

Jos Turku päätyy uuteen konserttitaloon, mikä voi olla muutenkin järkevää, tulisi siinä ottaa myös muut musiikin lajit kuin klassinen musiikki huomioon. Talosta tulee tehdä koko kansan talo.

Vanhan konserttitalon peruskorjaus on myös kallista ja näistä hankkeista ei ole kovin hyviä kokemuksia. Ja peruskorjattunakin vanha konserttitalo on kuitenkin puutteellinen niin toiminnallisesti kuin matkailun edistämisen mielessäkin.

Turun käyttötalous on ongelmissa monestakin syystä. Vähäisimpiä syitä ei ole väistyvän hallituksen päätökset, joilla rapautettiin sekä kuntien verotuloja että valtionapuja. Velvoitteista ei karsittu samassa suhteessa. Osittain kyse on johtamisen ongelmista. Käyttötalous on oikaistava. Tämä ei saa kuitenkaan johtaa siihen, että parempaa tulevaisuutta ei uskallettaisi rakentaa – se olisi omaan jalkaan ampumista.

Piia Elo puheenjohtaja SDP:n valtuustoryhmä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu