Jyrkkälä ja Kustavi esimerkkeinä

Janina Andersson

Kansainvälisen Perheiden päivän (15.5.) kunniaksi MLL:n Varsinais-Suomen piiri kiitti 1 000 asukkaan Kustavin kuntaa, joka tarjoaa ilmaista päivähoitoa ja maksaa vuoden 2019 aikana syntyneistä kustavilaisista vauvoista 500 euron vauvarahan. Iloksemme Kustavi on myös päättänyt jatkaa itsenäisesti yhteistä kokeiluamme maksuttomilla ruokailuhetkillä Suotorpan päiväkodissa, joiden aikana vanhemmat pääsevät lapsia noutaessaan vaihtamaan kuulumisia toistensa kanssa.

Perjantaina 24.5. sain taas ilokseni olla mukana 1 300 asukkaan Jyrkkälässä, kun siellä vietettiin lämminhenkistä yhteisöjuhlaa. Tässä kylässä keskellä Turkua oli 70-luvulla jopa 2 500 asukasta, eli tuplasti Kustavin asukasluku. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä useampi järjestö, asukastoimikunta sekä Kiinteistö Oy Jyrkkälänpolku. Isolla porukalla nautimme maksuttomasta illallisesta, musiikkiesityksistä, yhteisötaiteesta, askartelusta ja glitteristä.

Tapahtumassa oli ainutlaatuinen, yhteisöllinen ja rento tunnelma sekä paljon hymyileviä ihmisiä. Erityisen hienoa oli nähdä monet lapsistaan iloitsevat isät, jotka pitivät lapsiaan sylissä ja puhuivat heidän kanssaan todella arvostavasti. Ilmassa oli paljon lämpöä ja välittämistä.

Jyrkkälässä on hyvä sekoitus monenlaisia mukavia ihmisiä ja selvästi käsinkosketeltavan hyvä yhteishenki. Ylpeys omasta asuinalueesta on parantunut siellä viime vuosina samaan aikaan kun alueen asuinympäristöä on saneerattu. Mukana olleet näkevät kuitenkin asukasdemokratian sekä kolmannen sektorin ja vuokranantajan yhteistyön isoimpana menestystekijänä.

Tämä myös näkyy tuoreen asukastyytyväisyystutkimuksen tuloksissa, jotka ovat huippuluokkaa. Asukkaiden kokonaistyytyväisyys asuinympäristöön Jyrkkälässä on 4,12 kun maksimipistemäärä on 5. Kyselystä erottui vahvuuksina muun muassa alueen yhteisöllisyys ja tyytyväisyys nykyiseen asuinympäristöön.

Sekä Kustavissa että Jyrkkälässä on tehty huippuhienoa kehittämistyötä perheiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Toivottavasti tämä kehitys on tarttuvaa ja moni kylä niin kaupungin sisällä kuin itsenäisenä kuntana saa inspiraatiota näistä kahdesta kylästä. Kylän asukas pitää olla aina keskiössä. Tämä toimii niin Kustavissa kuin Jyrkkälässäkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu