Kaikki hävisivät vaalit

Antti-Pekka Pietilä

Montako kertaa kansan pitää osoittaa mielensä, ennen kuin poliitikot uskovat?

Euroopan viimeaikaisissa vaaleissa protestipuolueet ovat menestyneet kritisoimalla maahanmuuttoa, kansainvaelluksia, EU:ta ja islamia. Vihreiden poliitikkojen mielestä väärin äänestävät kansalaiset ovat rasisteja ja kallellaan äärioikeistoon. Tässä on eurooppalaisen politiikan jakolinja.

Keltaliivisten mielenosoittajien joukossa Ranskassa on ollut ammattihuligaaneja, mutta pääosin työttömyyteen, työoloihin, heikkoon toimeentuloon ja korkeisiin veroihin kyllästyneitä kansalaisia. Protestipuolueet ovat keränneet näiden ihmisten ääniä joka maassa, vaikka kaikki äänestäjät eivät hyväksy kaikkia iskulauseita.

Kansallismielisten vastavoimaksi ovat nousseet vihreät, joiden ilmastopolitiikka ja maahanmuuttomyönteisyys ovat saaneet uusia kannattajia. Ääripäiden puristukseen ovat jääneet sosialidemokraatit, keskusta ja kokoomuksen tyyppiset puolueet.

Demokratia pönkittää nyt enemmän protestia kuin jatkuvuutta, kun kansalaiset tukevat vihreiden ilmastoradikalismia ja kansallismielisten maahanmuuttokritiikkiä.

Eurovaalien suomalainen tulos poikkeaa Euroopan yleislinjasta. Perussuomalaisten noususta tuli tuhnu, kun monissa muissa maissa samankaltaiset puolueet vahvistuivat. Demarien kannatus kasvoi Suomessa, mutta muualla se vaihteli. Eniten hävisivät Saksan demarit, jolla on vaikutusta koko maanosaan.

Europarlamentin edustajien ääriasetelma on perin suomalainen. Vanhat puolueet liittoutuvat torjuakseen maahanmuuttokritiikin, vaikka juuri se on syönyt vanhojen puolueiden kannatusta.

Koko maanosan haasteena on ratkaisu, jolla tyytymättömien kansalaisten mielipiteet huomioidaan. Muutoin tulee uusia Brexit-kampanjoita, muukalaisvihaa ja uskonnollisia vainoja. Ne hajottavat Eurooppaa ja lisäävät Venäjän vaikutusvaltaa.

Antti Rinteen hallitusneuvotteluissa olisi pitänyt olla ilmiöpöytä eurooppalaisen politiikan mullistuksille. Sille olisi ollut suuri tarve, sillä Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa heinäkuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää