Turvataidot taskussa kevään juhliin

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Rauni Klami.

Naisen terveydeksi

Nuoruusikään kuuluu erottamattomasti riskien ottaminen ja kokeilunhalu. Ystävien mielipiteet ja asenteet muuttuvat tärkeämmiksi kuin vanhempien. Keskusteluyhteyskin tuntuu ehkä tökkivän, ja tärkeiden asioiden käsittely voi olla piinallisen noloa niin teinin kuin vanhempienkin mielestä. Samalla äitiä ahdistaa: miten luotsata lähes eilen syntynyt pikku kulta hengissä ja hyvävointisena aikuisuuteen?

Ennen kouluikää lapsen suhde omaan kehoon on yleensä hyvinkin mutkaton. Sopiva ikä aloittaa turvataitokasvatus onkin pikkulapsena. Ensimmäinen turvataito on kehon osien nimen harjoittelu – myös sukuelimille on oikeat nimet, jotka saa sanoa ilman rangaistusta tai häpeää. Kotona ja päiväkodissa harjoitellaan kehon rajoja, ja ns. uimapukusäännön avulla yksityisten kehon paikkojen koskemattomuutta. Lupa kieltäytyä kosketuksesta kuuluu kaikille iästä riippumatta. Avoin keskustelu lapsena luo pohjaa luottamukselliselle suhteelle: lapsi oppii, että vanhempi on valmis puhumaan vaikeistakin asioista.

Teini-iän koittaessa tulee kiusaus takertua lapseen ja kieltää kategorisesti kaikki omasta mielestä riskialttiit tilanteet. Vaikka luottamus omaan lapseen olisi vankkumaton, saattaa kaveriporukan ja ympäröivän maailman puolesta tuntua karmealta päästää teini liikkumaan ilman valvontaa. Useimmilla nuorilla on silti tarve laajentaa omaa reviiriä, ja nettimaailma voi olla täynnä vaaroja, vaikka nuori kököttäisi kaikki illat omassa huoneessaan. Turvallisinta lienee kasvattaa vapautta asteittain, ensin pihapiirissä ja koulumatkoilla, sitten iltapäivisin ja myöhemmin varsinaisiin yöjuoksuihin. Valvonnan ja vapauksien tasapaino löytyy yksilöllisesti. Lapsen kaverien vanhemmilta voi saada vertaistukea yöllisiin odotteluihin ja ”puhelinpäivystyksiin”.

Melkein jokaisessa kaveriporukassa on joku, jonka vanhempaan luotetaan hädän hetkellä. Luotto-opettajan hommatkin kasautuvat tietyille onnekkaille. Mitä nämä aikuiset ovat tehneet oikein? Kunnioittava ja empaattinen suhtautuminen on jokaisen helppo tunnistaa. Lapsen arvostaminen omana itsenään, erillään oman nuoruuden noloista virheistä ja omasta kunnianhimosta varmasti auttaa.

Mitä turvataitojen suhteen on tehtävissä vielä teini-iässä? Nuorta halaillaan ja suukotellaan kotona ehkä vähemmän kuin pikkulasta, mutta ethän anna nuoren unohtaa, miten kallisarvoinen ja rakas hän on? Ihan konkreettisia ohjeitakin voi antaa: pysykää yhdessä, huolehtikaa toisistanne, älkää päihtykö liikaa! Aina saa soittaa, haen sinut vaikka kuusta! Poliisi on ystävä! Älä tee sellaista mitä et itse halua! Ja ennen kaikkea, hauskoja juhlia!

Rauni Klami Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Auraklinikka, Tyks ja SERI-tukikeskus

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.