Arvot mekin ansaitsemme

A-P. Pietilä

Juha Sipilä huomasi, että demarien ja keskustan arvoissa on eroja. Hyvä havainto!

Keskustan aateisä Santeri Alkio puolusti vähäväkistä kansaa perustamalla maalaisliiton, keskustan edeltäjän. Demarit sanovat puolustavansa palkansaajia, vaikka sen suurimpana kannattajakuntana ovat eläkeläiset.

Tähän saakka keskustan ja demarien erona on ollut, ettei keskusta kannata sosialismia.

Demarien ikiaikaisena tavoitteena on ollut elinkeinoelämän, yrittäjätulojen ja palkkojen poliittinen hallinnointi. Kovalla verotuksella tuloista leikataan leijonanosa valtion kirstuun, josta poliitikot jakavat kansalle tukiaisia poliittisin perustein.

Antti Rinteen suunnitelmissa on miljardiluokan veronkiristykset ja uusien lainojen ottaminen. Arvopohjaisena kysymyksenä on, irrottautuuko keskusta omista arvoistaan ja muuttuu kansanedustaja Antti Kaikkosen johdolla vasemmistopuolueeksi.

Vihreät haluavat pelastaa tulevaisuuden suojelemalla ilmastoa ja rajoittamalla kansalaisten syömistä. Demarivetoisessa hallituksessa sen hintana on velkakirja, jolla tulevaisuuden aikuiset pakotetaan maksamaan jättimäiset velat. Vihreät ovat joko sinisilmäisiä tai punaisia.

Ministerikiima on tauti, joka ei parane kuin ministerisalkkua kantamalla. Antti Kaikkosella on vihoviimeinen tilaisuus päästä ministeriksi. Seuraavissa eduskuntavalleissa keskustan kannatus voi olla jo vasemmistoliiton tasolla, alle 10 prosentissa. Kaikkonen ei siitä välitä, sillä ministeriys kruunaisi hänen poliittisen uransa lopun.

Rinteen hallitusohjelma ottaisi rahat ammattityöntekijöiltä ja toimihenkilöiltä eli keskiluokalta. Se kantaisi entistä raskaamman verotaakan. Mitä mieltä ovat vihreitä ja keskustaa äänestäneet keskiluokkalaiset? Lisääntyykö vai väheneekö eriarvoisuus, kun entistä pienempi joukko maksaa entistä suuremman osan ansiotuloveroista?

Rinteen hallitus voi tehdä Suomen ennätyksen. Sen gallup-kannatus voi romahtaa alle 50 prosentin ennen kuin joulupukki saapuu. Kun sama tapahtui Sipilän hallitukselle, Rinne vaati uusia vaaleja. Pitääkö hän kiinni vaatimuksestaan myös omalla kohdallaan?

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

a-p.pietila@media.fi

@APPietilä

Kommentoi