Kuuluu kaikille

Vierasblogi

Olen kirjoittanut Suomen translaista ja sen uudistamistarpeesta kolumneissani aiemminkin. Nyt kun uusi hallituskausi on pyörähtänyt käyntiin, aihe on jälleen ajankohtainen. Odotukset lain saamisesta vihdoin ajan tasalle ovat korkealla. Setan ja Trasekin Translaki2019-kampanja on käynnistynyt ja saanut kiitettävästi näkyvyyttä eri medioissa. Tukijoiden lista on pitkä ja kampanjaan liittyy myös lääkärivetoomus, jonka on allekirjoittanut yli 160 lääkäriä.

Mitä translain uudistaminen sitten käytännössä ihmisille tarkoittaisi? Kuten kampanjan viestintä tuo esille: aika monelle muutos olisi näkymätön. Ympäröivä maailma näyttäisi lakiuudistuksen jälkeen ihan samalta kuin tällä hetkellä. Nille, joita laki koskettaa, muutos olisi sen sijaan valtava.

Tämänhetkinen translaki on ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta loukkaava, eikä vastaa millään tavalla nykyhetkeä. Sukupuolen juridinen vahvistaminen - eli sukupuolimerkinnän muuttaminen virallisesti - perustuu lääketieteelliseen prosessin, vaatii ihmiseltä todistuksen lisääntymiskyvyttömyydestä, eikä ole mahdollista alle 18-vuotiaille.

Sukupuolimerkinnän muuttaakseen on lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen vuoksi otettava vastaan joko hormonaalista tai leikkaushoitoa, vaikka ei sitä itse toivoisi. Lapset ja nuoret taas joutuvat odottamaan täysi-ikäiseksi ennen kuin voivat muuttaa sukupuolimerkintänsä virallisesti.

Sukupuoli-identiteetin tukeminen ja vaikkapa mahdollisuus tulla kutsutuksi halutulla nimellä lisäävät lasten ja nuorten hyvinvointia ja helpottavat esimerkiksi koulutukseen hakeutumista ja työnhakua.

Kampanjan tavoitteet ovat selkeät ja perustuvat itsemääräämisoikeuteen. Sukupuolen juridisen vahvistamisen tulee olla mahdollista omalla ilmoituksella ja myös alle 18-vuotiaille ja vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä tulee poistaa laista. Vaikka lain uudistaminen on pitkä prosessi, on erittäin tärkeää, että uudet kansanedustajat saavat heti selkeän viestin siitä, että sillä on vahva kannatus. Tämän vuoksi mahdollisimman monen pitää välittää viestiä eteenpäin ja tukea kampanjaa mahdollisuuksiensa mukaan.

Itsemääräämisoikeus sukupuoleen kuuluu kaikille!

Riikka Peltonen

puheenjohtaja

Turun seudun Seta ry

Kommentoi