Kuka hävisi vaalit

toimitus

Vaalitulos oli demarien torjumisen voitto. Näin voidaan sanoa, sillä äänestäjien tuki persuille toteutti sen.

Maahanmuutto, uuden työttömyysaallon pelko ja talouden laskukausi söivät Antti Rinteen uskottavuutta. Hänen takeltelevat lausuntonsa lihaverosta, talouskurista, liikenteestä ja verotuksen kiristämisestä pelottelivat äänestäjät pois demarien suurvoiton takaa.

Rinne tärväsi demarien varmalta näyttäneen menestyksen, mikä varmuudella johtaa jälkilöylyihin. Taistelu puolueen puheenjohtajuudesta alkaa saman tien. Haastajien eturivissä ovat suuret henkilökohtaiset äänisaaliit keränneet Sanna Marin ja Antti Lindtman, joista kumpikin haluaa ministeriksi.

Demarien ennakoitua heikompi menestys petti myös punavihreän värisuoran. Demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden piti olla Suomen uusi normaali hallituspohja, joka yksinään ”muuttaa kaiken”.

Aika ei ollut Rinteen puolella. Suurten lupausten uskottavuus suli sitä mukaan kuin vaalipäivä lähestyi.

Pahimman takaiskun vaaleissa kärsivät kuitenkin ammattiliitot, jotka saivat sijoittamilleen vaalirahoille heikon tuoton. Raha ei ratkaissut vaaleja, mikä on kansakunnan etu.

Vaalituloksessa näkyy kansan kahtiajako. Persujen nousun vastavoimana olivat nuoret naiset, jotka äänestivät vihreitä ja vasemmistoliittoa. Ääripäihin jakautuvaa kansaa on vaikea hallita ja luoda tulevaisuuden linjaa.

Vaikein ongelma on maahanmuutto. Siitä johtuvat ongelmat romahduttivat keskustan kannatuksen Oulun vaalipiirissä ja nostivat persuja koko maassa. Jos vanhat puolueet haluavat säilyttää asemansa, niiden on otettava todesta maahanmuuton vastustaminen. Ratkaisuksi ei riitä, että se leimataan rasismiksi. Sitä on pidettävä realismina.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa demarit yrittävät löytää hallituspohjan, jolla persut suljetaan ulos ringistä juuri maahanmuuton vastustamisen perusteella.

Suomen kannalta olisi kuitenkin välttämätöntä löytää hallituspohja, joka pysyisi pystyssä tämän vuoden loppuun eli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajan. Puheenjohtajamaa joutuu joka tapauksessa ratkomaan EU-tason maahanmuutto-ongelmaa.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

a-p.pietila@media.fi

@APPietilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää