Kuka hävisi vaalit

A-P. Pietilä

Vaalitulos oli demarien torjumisen voitto. Näin voidaan sanoa, sillä äänestäjien tuki persuille toteutti sen.

Maahanmuutto, uuden työttömyysaallon pelko ja talouden laskukausi söivät Antti Rinteen uskottavuutta. Hänen takeltelevat lausuntonsa lihaverosta, talouskurista, liikenteestä ja verotuksen kiristämisestä pelottelivat äänestäjät pois demarien suurvoiton takaa.

Rinne tärväsi demarien varmalta näyttäneen menestyksen, mikä varmuudella johtaa jälkilöylyihin. Taistelu puolueen puheenjohtajuudesta alkaa saman tien. Haastajien eturivissä ovat suuret henkilökohtaiset äänisaaliit keränneet Sanna Marin ja Antti Lindtman, joista kumpikin haluaa ministeriksi.

Demarien ennakoitua heikompi menestys petti myös punavihreän värisuoran. Demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden piti olla Suomen uusi normaali hallituspohja, joka yksinään ”muuttaa kaiken”.

Aika ei ollut Rinteen puolella. Suurten lupausten uskottavuus suli sitä mukaan kuin vaalipäivä lähestyi.

Pahimman takaiskun vaaleissa kärsivät kuitenkin ammattiliitot, jotka saivat sijoittamilleen vaalirahoille heikon tuoton. Raha ei ratkaissut vaaleja, mikä on kansakunnan etu.

Vaalituloksessa näkyy kansan kahtiajako. Persujen nousun vastavoimana olivat nuoret naiset, jotka äänestivät vihreitä ja vasemmistoliittoa. Ääripäihin jakautuvaa kansaa on vaikea hallita ja luoda tulevaisuuden linjaa.

Vaikein ongelma on maahanmuutto. Siitä johtuvat ongelmat romahduttivat keskustan kannatuksen Oulun vaalipiirissä ja nostivat persuja koko maassa. Jos vanhat puolueet haluavat säilyttää asemansa, niiden on otettava todesta maahanmuuton vastustaminen. Ratkaisuksi ei riitä, että se leimataan rasismiksi. Sitä on pidettävä realismina.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa demarit yrittävät löytää hallituspohjan, jolla persut suljetaan ulos ringistä juuri maahanmuuton vastustamisen perusteella.

Suomen kannalta olisi kuitenkin välttämätöntä löytää hallituspohja, joka pysyisi pystyssä tämän vuoden loppuun eli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajan. Puheenjohtajamaa joutuu joka tapauksessa ratkomaan EU-tason maahanmuutto-ongelmaa.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

a-p.pietila@media.fi

@APPietilä

Kommentoi