Hoitajamitoitus antaa monelle väärän kuvan

toimitus

Sanonta viisi hoitajaa kymmentä vanhusta kohden (kerroin 0,5) antaa lukijalle täysin väärän kuvan. Joku voi kuvitella, että yhdellä hoitajalla olisi kaksi vanhusta hoidettavana. Totuus on, että työssä on vain yksi hoitaja, joka hoitaa kymmenen vanhusta. Tätä eroa pitää täsmentää laskelmilla, jossa oleellinen asia on että vanhus on 365 pv/v ja 24 t/vrk eli hoidettavana 8760 tuntia vuodessa ja hoitajan vuosityöaika on noin 1700 t/v. Täten tarvitaan 5,2 hoitajaa, jotta saadaan yksi ympärivuorokautinen työvuoro (5,2x1700t) = 8760 t/v.

Jos kolmivuorotyössä olisi yhteensä 12 hoitajaa vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa, niin työsuhteessa tulisi olla yhteensä 21 hoitajaa (12/3x5,2).

Kertoimella 0,5 voisi hoitoyksikkö ottaa 42 vanhusta, jolloin esimerkiksi aamuvuorossa viidellä hoitajalla kullakin on kahdeksan vanhusta, päivällä neljällä hoitajalla kullakin kymmenen vanhusta ja yövuorossa kolmella hoitajalla kullakin 14 vanhusta hoivattavana.

Kertoimella 0,7 olisi ko. 21 hoitajan hoivayksikössä 30 vanhusta (0,7 x 30 =21)ja aamuvuorossa viidellä hoitajalla kullakin kuusi vanhusta, päivällä neljällä hoitajalla kullakin seitsemän vanhusta ja yöllä kolmella hoitajalla kullakin kymmenen vanhusta hoivattavan.

Laskelma osoittaa, että esimerkin 21 hoivahenkilölle ei voi (vedoten 0,5 kertoimeen) osoittaa 42 vanhusta, koska vuoroissa on yhdellä hoitajalla 8-14 vanhusta hoivattavana. Kertoimella 0,7 vuoroissa on yhdellä hoitajalla 6-10 vanhusta hoivattavana. Luvut kertovat, että kertoimella 0,5 ei saavuteta hoivaa sanan oikeassa merkityksessä, vaan saadaan henkilöstö uupumaan kun he joutuvat tinkimään hoivatyöstä.

Kyse on Suomen vanhustenhoidosta, jossa tulisi olla voitontavoittelua kieltävä lakipykälä. Toista Caruna ilmiötä ei tarvita. Voitto syntyy vain hoivaa heikentämällä, kuten on nähty. Jos kunnan tai valtion organisaatio tekee luvatonta ”säästämistä” jää rahat valtiolle ja kunnalle. Mutta ulkoistetussa hoivayksikössä ”säästäminen” menee veroparatiisiin, ellei lailla tehdä rajoituksia.

Lehdistön puututtua ongelmaan, palkkaa Attendo hoitajia 20 milj. eurolla (TS 29.3). Päätöksellään Attendo myöntää, että lakia noudattamatta, alimiehityksellä on voittoina tullut vuosittain ko. 20 milj. euroa. Kuntien tulee vaatia hyvityksiä.

Avi:n tulisi lähettää Turun kaupunginvaltuuston jäsenille tilanneraporttinsa. Hoivayksiköt tietävät, että havaitut puutteet ovat lähes vuoden kateissa ”virkakoneistossa”, joten ”tulipalon” sammuttamiseen ei ole mitään kiirettä. Näin ei voida jatkaa. Herätkää vastuuhenkilöt. Minimi 0,7 äänestetään toteutumaan voittoa rajaavin pykälin, jotta te hoitajat jaksatte tehdä hyvää työtä.

Martti Kaurimo

kehitysinsinööri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää