Vaalimopo karkasi käsistä

Päätoimittaja Koivisto

Turku Energian Lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen kritisoi keskiviikon 10.4. Turkulaisessa poliitikkojen vaalipuheita. Hänen mukaansa poliitikoilla on energiantuotannosta puhuttaessa mittasuhteet täysin hukassa.

– Poliitikkojen kannattaisi ottaa selvää asioista ja niiden suuruusluokista. Mikä energiantuotantomuoto on korvattavissa milläkin ja millaisella aikataululla. Nyt on esitetty täysin ylimitoitettuja lupauksia, mikä on harhaanjohtavaa ja vastuutontakin, Kuivanen sanoo Turkulaiselle.

Kuivanen nostaa varoittavaksi esimerkiksi kokoomuksen energia- ja ilmastovastaavan Kai Mykkäsen blogikirjoituksen, jossa Mykkänen ehdottaa, että nykyinen lämmön ja sähkön yhteistuotanto korvattaisiin lämpöpumpuilla.

Jos Turun seudun kaukolämpö korvattaisiin kokonaan maalämmöllä, pelkästään Turun seudulle pitäisi rakentaa maalämpöreikiä noin 65 000 kappaletta. Niiden pinta-ala olisi 4 000 hehtaaria, joka on noin 20 prosenttia koko Turun pinta-alasta.

Laskelmien mukaan reikien ja lämpöpumppujen hinnaksi tulisi Turun seudulla noin 650 miljoonaa euroa.

– Kaikkein epärealistisinta Mykkäsen ehdotuksessa on, että tätä tuettaisiin verohelpotuksilla. Täysin järjetöntä, Kuivanen suomii.

Kuivasta ei voi muuta kuin kiitellä reippaasta ulostulostaan. Kun poliitikot esittävät epärealistisia ratkaisuja, on tärkeää, että asiantuntijoilta löytyy kansalaisrohkeutta oikoa väitteet.

Ongelma ei varmasti koske pelkästään energiapolitiikkaa vaan myös muita politiikan aloja. Niin median kuin äänestäjänkin on syytä olla tarkkana, minkälaista kevytfaktaa poliitikot yrittävät tarjota.

Kommentoi