Vaaleilla on huono vaikutus

toimitus

Kuunteleeko oma ehdokkaasi sinun ajatuksiasi, ihan oikeasti. Kaikuvatko hänen puheissaan kansalaisten tunnot?

Mielipidekyselyn mukaan 74 prosenttia suomalaisista haluaa tiukentaa maahanmuuttoa. Kuinka moni ehdokas on samaa mieltä? Kyselyn mukaan 60 prosenttia suomalaisista haluaa maassa olevat maahanmuuttajat työhön nykyistä helpommin. Näkyykö tämä vaaliteemoissa?

Suomalaisten enemmistö, 70 prosenttia halusi sosiaali- ja terveysuudistukseen valinnanvapauden eli oikeuden vaikuttaa hoitopaikkaansa. Erityisesti 55-vuotiaat naiset olivat tätä mieltä.

Kuuluiko kansan ääni eduskunnan sote-valmistelussa? Soten vastustajat estivät kaikin keinoin valinnanvapauden? Miksi?

Työntekijät ja alemmat toimihenkilöt ovat sijoittaneet 40 prosenttia sijoitusrahastojen pääomista. Tavalliset suomalaiset säästävät sijoittamalla pörssiosakkeisiin. Miksi työväenpuolueet haluavat korottaa pääomatuloveroa ja säätää omaisuustuloveron. Miksi duunari ei saisi vaurastua? Ketä vaurastunut duunari äänestää?

Varusmiehistä kaksi prosenttia halusi kasarmeille kasvinpäivän. Miksi päättäjät eivät kuuntele ja välitä siitä, mitä mieltä suomalaiset ovat?

Kansanvallan ideana on, että kansan antamaa valtaa käyttää vaaleilla valittu eduskunta. Kansan mielipiteen pitäisi näkyä sen toiminnassa.

Kansaa kuunnelleet puolueet saivat vaalivoiton Saksassa ja Ruotsissa, mutta vanhat puolueet estivät niiden pääsyn hallitukseen. Tämä kuuluu hallitusneuvottelujen kuvioihin.

Kuuroudella on rajansa. Jos vaalivoittajat syrjäytetään kerta toisensa jälkeen, demokratia ajautuu kriisiin tai vanhat puolueet syrjäytetään kokonaan, kuten tapahtui Ranskassa 2017.

Kansan syrjäyttäminen ja sen tunnoista vähät välittäminen nostattavat vihaa ja luovat pohjaa ääriliikkeille, jotka tarjoavat suoraa toimintaa jahkailun sijaan.

Turhautuneisuus ja syrjäytetyksi tulemisen tunteet ovat ennenkin johtaneet kaaokseen. Kuka tai mitkä tahot vaikuttavat tällaiseen kehitykseen, joka leviää kulovalkean tavoin ympäri Eurooppaa.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

a-p.pietila@media.fi

@APPietilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää