Vaaleilla on huono vaikutus

A-P. Pietilä

Kuunteleeko oma ehdokkaasi sinun ajatuksiasi, ihan oikeasti. Kaikuvatko hänen puheissaan kansalaisten tunnot?

Mielipidekyselyn mukaan 74 prosenttia suomalaisista haluaa tiukentaa maahanmuuttoa. Kuinka moni ehdokas on samaa mieltä? Kyselyn mukaan 60 prosenttia suomalaisista haluaa maassa olevat maahanmuuttajat työhön nykyistä helpommin. Näkyykö tämä vaaliteemoissa?

Suomalaisten enemmistö, 70 prosenttia halusi sosiaali- ja terveysuudistukseen valinnanvapauden eli oikeuden vaikuttaa hoitopaikkaansa. Erityisesti 55-vuotiaat naiset olivat tätä mieltä.

Kuuluiko kansan ääni eduskunnan sote-valmistelussa? Soten vastustajat estivät kaikin keinoin valinnanvapauden? Miksi?

Työntekijät ja alemmat toimihenkilöt ovat sijoittaneet 40 prosenttia sijoitusrahastojen pääomista. Tavalliset suomalaiset säästävät sijoittamalla pörssiosakkeisiin. Miksi työväenpuolueet haluavat korottaa pääomatuloveroa ja säätää omaisuustuloveron. Miksi duunari ei saisi vaurastua? Ketä vaurastunut duunari äänestää?

Varusmiehistä kaksi prosenttia halusi kasarmeille kasvinpäivän. Miksi päättäjät eivät kuuntele ja välitä siitä, mitä mieltä suomalaiset ovat?

Kansanvallan ideana on, että kansan antamaa valtaa käyttää vaaleilla valittu eduskunta. Kansan mielipiteen pitäisi näkyä sen toiminnassa.

Kansaa kuunnelleet puolueet saivat vaalivoiton Saksassa ja Ruotsissa, mutta vanhat puolueet estivät niiden pääsyn hallitukseen. Tämä kuuluu hallitusneuvottelujen kuvioihin.

Kuuroudella on rajansa. Jos vaalivoittajat syrjäytetään kerta toisensa jälkeen, demokratia ajautuu kriisiin tai vanhat puolueet syrjäytetään kokonaan, kuten tapahtui Ranskassa 2017.

Kansan syrjäyttäminen ja sen tunnoista vähät välittäminen nostattavat vihaa ja luovat pohjaa ääriliikkeille, jotka tarjoavat suoraa toimintaa jahkailun sijaan.

Turhautuneisuus ja syrjäytetyksi tulemisen tunteet ovat ennenkin johtaneet kaaokseen. Kuka tai mitkä tahot vaikuttavat tällaiseen kehitykseen, joka leviää kulovalkean tavoin ympäri Eurooppaa.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

a-p.pietila@media.fi

@APPietilä

Kommentoi