Hävittäjien määrä voidaan puolittaa

Lukijalta

Julkisessa keskustelussa on väitetty, että hävittäjähankintaa ja vanhuspalveluja ei pidä asettaa vastakkain. Kyllä pitää. Kaikkeen ei ole varaa, ja asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen.

64 uutta hävittäjää maksaa noin 1,3 miljardia vuodessa 30 vuoden ajan. Tämä on kokonaiskustannus.

Hoitajamitoituksen parantaminen lukemaan 0,7 ja 1000 uuden lääkärin ja hoitajan palkkaaminen sekä terveyskeskusmaksujen poisto maksavat yhteensä hieman alle 0,5 miljardia vuodessa. Kokoomuksen, keskustan ja sinisten tekemien koulutusleikkausten peruminen maksaisi noin 0,7 miljardia vuodessa.

Aggressiivisimmissa heitoissa Suomea on vaadittu liittymään Natoon ja ostamaan yli sataa uutta hävittäjää. Tällainen vastuuton kuluerä johtaisi elintärkeiden lähipalvelujen alasajoon.

Suomen turvallisuusuhka numero 1 on eriarvoistuminen. Eriarvoistumista ehkäistään parhaiten vähentämällä terveyseroja ja koulujen välisiä eroja sekä lisäämällä yhteiskunnan yleistä tasa-arvoisuutta.

Siksi esitän Suomen turvalisuuden parantamiseksi, että ostettavien hävittäjien määrä puolitetaan, Natolle sanotaan ehdoton ei, ja loppurahoilla parannetaan kaikille suomalaisille kuuluvia maksuttomia palveluja.

Jaakko Lindfors

eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Kommentoi