Sote-muutos nähdään peikkona

toimitus

Sote-muutos nähdään edelleen peikkona, vaikka todellisuudessa meidän pitäisi nähdä se mahdollisuutena tuottaa palveluita jatkossakin mahdollisimman monipuolisesti.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden muutosta tarvitaan, koska kuntien taloudet eivät tule kestämään nykyisenlaista menojen kehitystä. Ikäihmisten määrä tulee lisääntymään, sairaudet ovat lisääntyneet ja hoidot kallistuneet. Palveluntarve tulee lisääntymään joka sektorilla. Tästä emme tule selviytymään ilman toimintatapojen muutoksia.

Ihmisen tulee päästä hoitoon nykyistä nopeammin ja oikeassa paikassa. Painopistettä tulee lisäksi kyetä viemään ennaltaehkäisevään toimintaan.

Nämä seikat eivät valitettavasti meillä tällä hetkellä toteudu.

Kriisin keskellä elävä ihminen pääsee hoitoon kuukausien jonotuksella, vaikka ensiarvoisen tärkeää olisi saada ensikontakti alle viikossa.

Ikäihmisiä hoidetaan liian pitkään kotona ja myös palveluasumisasumisessa on huomattavia rikkeitä. Ongelmia on sekä julkisessa että yksityisissä palveluissa.

Näistä olen itse kirjoittanut jo vuosia ja vasta nyt on asioihin alettu puuttua. Vieläkään ei kuitenkaan riittävällä vakavuudella, saati kiireellä. Rikkeitä on lähdetty selvittämään ja valvontaa lisäämään. Epäkohdat ovat kuitenkin niin räikeitä, että nykyiset toimet eivät riitä.

Perusterveydenhuolto on monin paikoin toimimatonta ja ihmisten oikea aikainen hoitoon pääsy ei toteudu.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintaa on kehitelty vuosien saatossa. Paljon on saatu hyvää aikaiseksi, mutta rasitteena ovat kuitenkin suuret rakennusinvestoinnit, jotka tulevat rasittamaan taloutta vielä vuosia.

Nämä ovat kuitenkin välttämättömiä, toiminnan turvaamisen kannalta.

Päivystysasetuksen muutos aiheutti muutoksia aluesairaalatoimintaamme. Yksi sairaalahanke ei ollut kuitenkaan kaikilta osin onnistunut. Kehityksen keskiössä piti olla potilas ja hänen tarpeensa. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että potilaat joutuvat kulkemaan pitkiäkin matkoja saadakseen hoitoa.

Kun ikäihminen joutuu lähtemään Kalannin perukoilta operoitavaksi Saloon, pitäisi Kelataksilla lähteä kotoa jo puoli viiden aikaan aamulla. Tai kun dialyysipotilas joutuu matkustamaan, joka toinen päivä 100 kilometriä yhteen suuntaan päästäkseen hoitoon, niin tämäkään ei tue potilaan hyvinvointia.

Potilaslähtöisyys ja inhimillisyys on unohdettu tämän kehityksen keskellä. Lisäksi leikkausjonot ovat pidentyneet ja Tyksin päivystyksen jonotusajat ovat muuttunut paikoin kohtuuttoman pitkiksi ja epäinhimillisiksi.

Pelkästään nämä epäkohdat kertovat sen, että tarvitsemme muutosta jo nykyistenkin palveluiden turvaamiseen.

Päivystysasetus tulee ottaa uudelleen tarkasteltavaksi ja pohtia vakavasti aluesairaaloiden toimintaa uudelleen. Sairaanhoitopiiri ei pysty nykyisellään tuottamaan riittävän hyvää hoitoa maakunnan alueella.

Sote-muutos tulee nähdä siten, että sen myötä laitamme palveluverkkomme kuntoon ja turvaamme palveluiden saannin tulevaisuudessa. Erityisesti ikäihmisille tulee turvata hyvä hoito. Tämä onnistuu vain kirjaamalla hoitajamitoitus 0,7 lakiin ja sen rikkominen tulee myös sanktioida. Sen olemme heille velkaa. Muutos on siis mahdollisuus, kun se toteutetaan oikealla tavalla.

Virve Aho 29eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää