Sote-muutos nähdään peikkona

Lukijalta

Sote-muutos nähdään edelleen peikkona, vaikka todellisuudessa meidän pitäisi nähdä se mahdollisuutena tuottaa palveluita jatkossakin mahdollisimman monipuolisesti.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden muutosta tarvitaan, koska kuntien taloudet eivät tule kestämään nykyisenlaista menojen kehitystä. Ikäihmisten määrä tulee lisääntymään, sairaudet ovat lisääntyneet ja hoidot kallistuneet. Palveluntarve tulee lisääntymään joka sektorilla. Tästä emme tule selviytymään ilman toimintatapojen muutoksia.

Ihmisen tulee päästä hoitoon nykyistä nopeammin ja oikeassa paikassa. Painopistettä tulee lisäksi kyetä viemään ennaltaehkäisevään toimintaan.

Nämä seikat eivät valitettavasti meillä tällä hetkellä toteudu.

Kriisin keskellä elävä ihminen pääsee hoitoon kuukausien jonotuksella, vaikka ensiarvoisen tärkeää olisi saada ensikontakti alle viikossa.

Ikäihmisiä hoidetaan liian pitkään kotona ja myös palveluasumisasumisessa on huomattavia rikkeitä. Ongelmia on sekä julkisessa että yksityisissä palveluissa.

Näistä olen itse kirjoittanut jo vuosia ja vasta nyt on asioihin alettu puuttua. Vieläkään ei kuitenkaan riittävällä vakavuudella, saati kiireellä. Rikkeitä on lähdetty selvittämään ja valvontaa lisäämään. Epäkohdat ovat kuitenkin niin räikeitä, että nykyiset toimet eivät riitä.

Perusterveydenhuolto on monin paikoin toimimatonta ja ihmisten oikea aikainen hoitoon pääsy ei toteudu.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintaa on kehitelty vuosien saatossa. Paljon on saatu hyvää aikaiseksi, mutta rasitteena ovat kuitenkin suuret rakennusinvestoinnit, jotka tulevat rasittamaan taloutta vielä vuosia.

Nämä ovat kuitenkin välttämättömiä, toiminnan turvaamisen kannalta.

Päivystysasetuksen muutos aiheutti muutoksia aluesairaalatoimintaamme. Yksi sairaalahanke ei ollut kuitenkaan kaikilta osin onnistunut. Kehityksen keskiössä piti olla potilas ja hänen tarpeensa. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että potilaat joutuvat kulkemaan pitkiäkin matkoja saadakseen hoitoa.

Kun ikäihminen joutuu lähtemään Kalannin perukoilta operoitavaksi Saloon, pitäisi Kelataksilla lähteä kotoa jo puoli viiden aikaan aamulla. Tai kun dialyysipotilas joutuu matkustamaan, joka toinen päivä 100 kilometriä yhteen suuntaan päästäkseen hoitoon, niin tämäkään ei tue potilaan hyvinvointia.

Potilaslähtöisyys ja inhimillisyys on unohdettu tämän kehityksen keskellä. Lisäksi leikkausjonot ovat pidentyneet ja Tyksin päivystyksen jonotusajat ovat muuttunut paikoin kohtuuttoman pitkiksi ja epäinhimillisiksi.

Pelkästään nämä epäkohdat kertovat sen, että tarvitsemme muutosta jo nykyistenkin palveluiden turvaamiseen.

Päivystysasetus tulee ottaa uudelleen tarkasteltavaksi ja pohtia vakavasti aluesairaaloiden toimintaa uudelleen. Sairaanhoitopiiri ei pysty nykyisellään tuottamaan riittävän hyvää hoitoa maakunnan alueella.

Sote-muutos tulee nähdä siten, että sen myötä laitamme palveluverkkomme kuntoon ja turvaamme palveluiden saannin tulevaisuudessa. Erityisesti ikäihmisille tulee turvata hyvä hoito. Tämä onnistuu vain kirjaamalla hoitajamitoitus 0,7 lakiin ja sen rikkominen tulee myös sanktioida. Sen olemme heille velkaa. Muutos on siis mahdollisuus, kun se toteutetaan oikealla tavalla.

Virve Aho 29eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.