Pari varoituksen sanaa vaaleista

Lukijalta

Vanhan sanonnan mukaan tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. Lähipäivinä ilma on sakeana hyviä aikomuksia.

Toinen klassikko on johtajan uuden vuoden puhe. Alkanut vuosi tulee olemaan huonompi mitä päättynyt vuosi, mutta toivottavasti se on sentään parempi kuin seuraava. Juuri näin erilaiset talouden ennustelaitokset ovat meille kertoneet.

Talouden kasvu hiipuu tänä ja ensi vuonna. Kaikista muista hyvistä aikomuksista huolimatta ykköstavoite tulevalla vaalikaudella pitää olla työllisyysasteen nostaminen kohti 75 prosenttia. Kun toisaalta talous hiipuu ja markkina pienenee, tarkoittaa se sitä, että jotta työllisyysaste nousisi markkinoita pitää kyetä ”ryöstämään” muilta. Siis on pärjättävä muita paremmin kilpailussa.

Työtä ynnä muita hyviä asioita luvataan kyllä juhlapuheissa, mutta lihaa luiden päällä on kovin vähän. Kun pääsee haastattelemaan ehdokasta, mitkä ovat ehdokkaan/puolueen konkreettiset keinot työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan, kun helpot keinot on jo käytetty. Eri toten ja varsinkin, jos on oletettavaa, että kyseisen ehdokkaan puolue saattaisi olla jopa hallituspuolueainesta. Ettei peräti pääministeripuolue.

”Tuhannen taalan” asia näyttää hautautuvan kaikenlaisten kaikkea hyvää kaikille puheiden alle. Joillain ehdokkailla vaaliteesit näyttävät olevan jopa työllisyystavoitteelle vastakkaiset. Jos tulee arvioitua väärin, katua voi vasta neljän vuoden päästä. Minä ainakin aion kysyä.

Heikki Laitonen

Kommentoi