Tehdään oma joukkoliikenneratkaisu

toimitus

Kaupunkikehityshankkeen viisi tavoitetta ovat: Ensimmäisenä kaupungin kilpailukyvyn, kasvun ja vetovoiman lisääminen.

Toisena kestävä kaupunkirakenne. Kolmantena sujuva liikennejärjestelmä ja houkutteleva joukkoliikenne. Neljäs tavoite on kaupungin asukkaiden viihtyvyyden ja hyvinvoinnin lisääntyminen. Viidentenä tavoitteena on taloudellisesti kestävä investointi.

Millä perusteilla yritykset ja ihmiset muuttavat Turun alueelle? On kovia ja pehmeitä vetovoimatekijöitä.

Kovia ovat esimerkiksi alue- ja paikallistalouden kehitys, yritysilmapiiri, alueen työllisyys ja työpaikkakehitys, alueen koulutustarjonta ja alueella olevat veturiyritykset.

Tärkeä on myös alueen sisäinen ja ulkoinen saavutettavuus. Toisin sanoen sijainti suhteessa tiedon, osaamisen, talouden ja tuotannon keskeisiin paikkoihin.

Pehmeitä veto-ja pitovoimatekijöitä ovat viihtyvyys ja mukavuus. On kysymys fiiliksestä ja ilmapiiristä, turvallisuudesta ja siisteydestä, matkailusta ja tapahtumista.

Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan Turku oli kolmantena, kun kysyttiin mihin kaupunkiin voisit muuttaa.

Joukkoliikenteen tulee palvella saavutettavuutta sekä veto- ja pitovoimatekijöitä. Nopeammat ja sujuvammat joukkoliikenneyhteydet sekä ympäristöystävällisyys houkuttelevat joukkoliikenteen käyttöön.

Nopeampien yhteyksien myötä myös työmatkaliikenne Turku-Helsinki-Tampere -kasvukolmion alueella lisääntyy.

Kaupunkikehityksen tavoitteiden ja vetovoimatekijöiden näkökulmasta Turun alueella ja Varsinais-Suomessa paras joukkoliikenneratkaisu olisi ympäristöystävällisten sähkö- ja biokaasubussien (Turku, Kaarina ja Raisio BusExpress) ja lähijunien kokonaisuus.

Tämä kokonaisuus palvelee koko alueen kasvua ja kestävää kaupunkirakennetta. Se on sujuva ja joustava sekä ympäristöystävällisenä houkutteleva joukkoliikennejärjestelmä.

Se lisää viihtyvyyttä ja on ennenkaikkea taloudellisesti kestävä investointi.

Lähijunaliikenne tuo parhaat liityntäyhteydet kasvukolmion muihin kaupunkeihin. Vaikka Turun seutu kasvaa väestöllisesti nopeimmin, ero Tampereen seutuun vuonna 2040 on noin 80 000 asukasta Tampereen seudun hyväksi.

Tehdään rohkeasti oma joukkoliikenneratkaisu, joka palvelee saavutettavuutta eli kuljettaa sujuvasti ihmisiä tiedon, osaamisen, talouden, tuotannon ja harrastusten paikkoihin.

Marko Heimonen

Kaarina

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää