Kuka voittaa vaalit

A-P. Pietilä

Vaalit voittaa puolue, joka pääsee hallitukseen.

Kolme puoluetta demarit, vasemmistoliito ja vihreät ovat ilmoittaneet, etteivät ne mene samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Se kuulostaa ”kassakaappisopimukselta”, jonka kokoomus, keskusta ja rkp tekivät 1987 pitääkseen demarit ulkona hallituksesta.

Silloin vielä presidentti hoiteli hallituksen muodostamista. Mauno Koivisto ei nimittänyt suurimman puolueen puheenjohtajaa pääministeriehdokkaaksi, vaan Suomen Pankin johtajan Harri Holkerin. Näin syntyi kokoomuksen ja demarien sinipunahallitus.

Kaikki merkit viittaavat, että saamme vaalituloksen, joka ei anna suoraa vastausta hallituspohjasta. Voi olla, että demarit, kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja vihreät ovat niin lähellä toisiaan, että hallituspohjaksi voi tulla melkein mikä tahansa.

Persujen sulkeminen ulos on samaa politiikkaa, jota demarit ja kristillisdemokraatit harjoittavat ympäri Eurooppaa. Sen seurauksena maahanmuuttokriittiset puolueet ovat kasvattaneet kannatustaan. Ruotsissa ruotsidemokraattien blokkaus johti vähemmistöhallituksen perustamiseen.

Vaalivoittajaksi tulee puolue, joka pystyy neuvottelemaan hallitusohjelman, joilla on enemmistökannatus eduskunnassa. Hajanainen vaalitulos johtaa siihen, ettei hallitusohjelmasta tule yhden puolueen vaan useiden puolueiden kannoista koottu palapeli.

Epävarmat ja nukkuvat äänestäjät ratkaisevat vaalit. Demarien kannatus rakentuu eläkeläisten ja varttuneiden työntekijöiden varaan. Aikaisemmin he olivat varmoja äänestäjiä. Persujen nousun myötä he ovat liikkuneet demarien, keskustan ja persujen välillä. Toinen kysymys on, äänestävätkö kaupunkien 40–50-vuotiaat kokoomusta tai vihreitä. Oma lukunsa on, mihin keskustan kannattajat päätyvät?

Jos porukat lähtevät uurnille, vaaliennusteet ovat pielessä. Kaikkein suurin äänten painoarvo on epävarmoina ja äänestämättä jääviksi pidetyillä henkilöillä. Heidän ääniään ei ole vielä rekisteröity minkään puolueen ennusteeseen.

Ei kannata nuolaista ennen kuin äänet ovat tipahtaneet uurniin.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

a-p.pietila@media.fi

@APPietilä

Kommentoi