Valheen- paljastus- vaalit

toimitus

Kauheaa, kun britit huomasivat, että heille valehdeltiin Brexitistä.

Suomessa sote- ja maakuntauudistuksesta ei tullut sitä, mitä luvattiin. Kamppailun kiimassa sekä puolustajat että vastustajat hylkäsivät faktat. Puhetta pulppusi aatteiden pohjalta.

Vaalilupauksiin kuuluu eläkkeiden nostaminen, verojen alentaminen, lihansyönnin verottaminen, ilmaston pelastaminen, vanhushoivan parantaminen ja isien saaminen pakolliseen vaipanvaihtoon.

Hintalappuun katsomatta luvataan suuria asioita aikana, jona talous heikkenee, yritysten kannattavuus laskee ja kansalaisten luottamus omaan menestykseen vähenee. Nyt annetaan hyvän ajan lupauksia, joita ei voi huonona aikana toteuttaa. Mitä tapahtuu, kun poliitikot kärähtävät valheesta?

Britit haluavat äänestää uudestaan, koska nyt he tietävät mitä Brexit merkitsee. Englannissa on uusi kansanliike, joka haluaa kuulla faktoja eikä lupauksia. Tämä on uutta.

Suomessa ei voi äänestää uudelleen, jos pettyy vaalivoittajan lupauksiin. Vaalivalheisiin ja harhaanjohtamiseen vetoaminen ei kaada hallitusta ja eduskuntaa.

Uudet eduskuntavaalit on järjestetty ennen aikojaan viimeksi 1975. Presidentti Kekkonen määräsi ne puoli vuotta etuajassa, kun keskustapuolue ei hyväksynyt kehitysaluelakeja. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatuminen sotelakeihin olisi voinut olla vastaava tilanne.

Poliitikot valitsevat faktat, jotka ajavat heidän omaa asiaansa. Karmein esimerkki on kansanedustaja Krista Kiurun (Sdp.) johtaman eduskunnan sosiaalivaliokunnan työtapa. Se kuuli yli tuhatta asiantuntijaa, jotka kertoivat jonkin pienen sirpaletiedon. Mitä järkeä siinä on?

Asiantuntijat valitaan sillä perusteella, että valiokunnan jäsenet saisivat oman kantansa mietinnön lopputulokseksi. Tosiasiat hylätään, jotta ennakkoasenteet voittavat. Valikoitujen faktojen perusteella syntyy huonoja lakeja, kuten viime vuosina on nähty.

Äänestäjät tukevat poliitikkoja, jotka lupaavat suuria, vaikka heidän pitäisi äänestää poliitikkoja, jotka saavat jotakin valmiiksi.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

a-p.pietila@media.fi

@APPietilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää