On etsittävä uusia ratkaisuja

Lukijalta

Vaalikampanja on kuumimmillaan. Ehdokkaat kilpailevat kaikenlaisen hyvä tarjoamisessa kansalaisille. On oltava toisaalta visionääri, mutta samalla realisti, toisin sanoen uskottava.

Enemmän käsipareja hoivaan, hyväntasoista koulutusta ja resurssit Paraistenväylälle, parempia teitä, panostuksia ympäristöön. Juuri näiden puolesta haluan toimia, mutta miten paljon ja millä tavoin haluamme resursseja satsata?

Ilman kannattavia yrityksiä, työllisyyttä, vahvaa vientiä ja yrityksiä, joille annetaan mahdollisuus kehittyä, ei resursseja ole jaettavaksi.

Vastuullinen taloudenpito on näkemykseni mukaan ehdottomasti paras tapa toimia hoidon, hoivan, koulutuksen ja ympäristön puolesta.

Huhtikuussa valittava eduskunta kohtaa samat asiat kuin tähänkin asti.

Miten saamme taloutemme kukoistamaan, etenkin kun taloutemme on mitä suurimmassa määrin riippuvainen maailmantalouden vaihteluista? Mihin meillä on varaa ja mihin rajalliset resurssit suunnataan?

Klassinen kysymys on, korotammeko veroja vai leikkaammeko menoja? Voimme alentaa joitakin veroja ja korottaa toisia. Voimme vähentää menoja, pienentää kustannusnousua tai me voimme lisätä menoja. Ei ole olemassa yhtä yksinkertaista vastausta, tulemme tarvitsemaan koko työkalupakin.

Tärkeää on ennen kaikkea etsiä uusia ratkaisuja. Pari esimerkkiä: Tiet ja sillat maksavat, mutta samalla teollisuus ja yritykset saavat taloudellisen piristysruiskeen, pienennämme hiilidioksidipäästöjä ja lisäämme monella tavalla turvallisuutta. Antamalla innovatiivisille yrityksille tukea kestävien, ympäristöä palvelevien teknisten ratkaisujen kehittämiseen emme vain ajattele ympäristön etua, vaan vauhditamme samalla myös taloutta. Kuituverkon rakentaminen haja-asutusalueille yhteiskunnan tuella maksaa, mutta antaa meille mahdollisuuden elää ja toimia maaseudulla ja saaristossa. Tämän myötä luodaan työtä ja vähennetään tarpeetonta matkustamista. Koultukseen panostaminen turvaa osaavan henkilöstön, innovaatiot ja vähentää syrjäytymistä.

Meidän on mielestäni pystyttävä paremmin analysoimaan tekemiemme päätösten pitkän aikavälin vaikutuksia, tartuttava mahdollisuuksiin ja lopetettava kilpailu poliittisten tarjousten antamisessa. Myönteistä on keskustelu prioriteeteista ja tarpeesta kehittää yhteiskuntaa. Ei ole rehellistä yrittää antaa yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin.

Mitä enemmän olen syventänyt opintojani juridiikassa ja taloudessa, mitä enemmän olen kartuttanut ammatillista osaamistani, sitä nöyremmäksi olen tullut. Mutta samalla inspiroitunut ja saanut innostusta. Yhteisen hyväksi toimiminen ei ole aina helppoa, mutta tärkeimmät on voitava tehdä. Se, mitä varmuudella voin luvata, on että teen asiat niin hyvin kuin osaan!

Barbara Heinonen

Juristi ja ekonomi

Eduskuntavaaliehdokas (r.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu