Nuori, ajattelitko osallistua koululakkoon? Harkitse vielä kerran – saatat todellisuudessa tehdä ilmastolle vain hallaa

Päätoimittaja Koivisto

Nuoret ovat alkaneet järjestää Suomessakin koululakkoja vahvemman ilmastopolitiikan puolesta. Yksi tällainen lakko onilmoitettu perjantaille.

Suomen lukiolaisten liitto (SLL) lähetti maanantaina tiedotteen, jossa se kannusti lukiolaisia osallistumaan lakkoon.

Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen toivoi lukioilta joustavuutta niin, että ilmastolakko voidaan katsoa hyväksytyksi syyksi poissaololle.

”Laki on tietysti selvä: opiskelijan on osallistuttava opetukseen, ellei ole saanut siitä vapautusta. Varsinaista lakko-oikeutta opiskelijoilla ei siis ole. Katson kuitenkin, että ilmastolakkoon osallistuminen toteuttaa opetussuunnitelmaa. Tavoitteenahan on, että lukio antaa eväitä aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan”, Pajunen sanoi.

Nuoret ovat ymmärrettävästi huolissaan ilmastonmuutoksesta, mutta koululakko on kyllä aivan väärä keino vaikuttaa asiaan.

Kouluissahan juuri opitaan, mitä seurauksia ilmastonmuutoksella on, mitkä syyt edistävät ilmastonmuutosta ja miten syihin voidaan vaikuttaa.

Koulutus ei edistä ilmastonmuutosta vaan päinvastoin hillitsee sitä.Siksi on perin merkillistä hyökätä sivistystä vastaan, jos tarkoituksena on torjua ilmastonmuutosta.

Ilmastokriisin vakavuus on kyllä tiedossa ilman lakkojakin. Asian ovat tutkineet huippututkijat, jotka eivät ole aikanaan pinnanneet koulusta.

Ilmastonmuutoksen vastustamisesta ei kannattaisi tehdä karnevaalia, joka suututtaa ihmisiä ja kääntää keskustelun ilmaston sijasta koulujen poissaolokäytäntöihin.

Suomen lukiolaisten liitolta, joka väittää ajavansa lukiolaisten etuja, odottaisi vastuullisempia linjauksia.

Niiden nuorien, jotka haluavat oikeasti taistella ilmastonmuutosta vastaan, kannattaa käydä koulut hyvin: olla läsnä tunneilla, tehdä kotitehtävät ja hankkia hyvä koulutus.

Maailma muuttuu ahkeruudella, ei lakkoilulla ja laiskottelulla.

Kirjoittaja on Turkulaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu