Jatkuva oppiminen

toimitus

Itsensä kehittäminen ja jatkuva oppiminen kannattavat aina. Osaaminen ja onnistuminen kulkevat käsi kädessä, on kyse sitten työnteossa tarvittavista taidoista tai onnistumisesta yleensä.

Maija-metallinainen ja Heikki-hoitajamies onnistuvat työssään osaamisellaan. Sama tilanne on Kaapo-kiekkosankarilla Tepsin paidassa ja Kaisa-ampumahiihtäjällä ampumahiihdon MM-kisoissa.

Ammattilaisella kuin ammattilaisella osaaminen rakentuu tiedosta, ymmärryksestä ja rutiineista, joita sitten sovelletaan eri tilanteissa. Ammattitaito kasvaa näiden kokemusten myötä, ja mikä parasta, jokainen voi aina oppia lisää!

Äärimmilleen hiottu taito näkyy onnistuneina suorituksina, jotka eivät jää muilta huomaamatta. Osaaminen ratkaisee.

Mitä sinä opit viimeksi? Milloin haastoit edellisen kerran itsesi uuden ymmärryksen tai osaamisen oppimiseksi?

Osaamisen ennakointifoorumi (OEF) on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteinen toimielin, jonka tehtävänä on edistää koulutuksen ja työelämän vuorovaikutusta.

OEF julkisti maaliskuun alussa näkemyksensä tulevaisuuden osaamistarpeista. Sen mukaan olennaisia taitoja tulevaisuudessa ovat mm. asiakaslähtöisyys, digitaalisuus ja kestävä kehitys.

Raportin mukaan tulevaisuuden työelämän arjessa digitaalisuudella tavoitellaan parempia asiakaskokemuksia ja nopeampia vuorovaikutuskontakteja. Kun taas kestävän kehityksen ymmärtäminen, varsinkin teollisilla aloilla, voi muodostua jopa ratkaisevaksi onnistumisen tekijäksi tulevaisuudessa.

Ammatillista osaamista kannattaa kehittää jatkuvasti, sen ymmärtävät niin Kakko kuin Mäkäräinenkin. Jatkuvalle oppimiselle altistuminen tuo tuloksia.

Tiedän, että urheilijat rakentavat taitojaan omilla harjoitteillaan virallisten harjoitusten lisäksi. Sama pätee osaamisen kehittämiseen, sitä voi hankkia tänä päivänä monella eri tavalla.

Ja mikä parasta, ammatillisessa koulutuksessa tutkintopaperit hankitaan nykyisin taitojaan ja osaamistaan työelämässä näyttämällä. Näyttö on suunniteltu työelämässä toteutuva tapahtumasarja, jonka aikana tutkinnossa vaadittu osaaminen näytetään.

Tervetuloa jatkuvan oppimisen maailmaan! Se on helppo resepti menestykseen.

Osku Laukkanen

Turun AKK:n pedagoginen rehtori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää