Runkolinjoja ja raitioteitä tarvitaan

toimitus

Runkolinjat parantavat 180 000 asukkaan joukkoliikennettä kaupunkiseudulla. Turun keskustan kautta kulkisi kahdeksan Turun sisäistä ja yksi seudullinen palvelutasoltaan parannettua linjaa.

Uusi poikittaislinja kulkisi Kupittaan työpaikkakeskittymän kautta. Bussien nopeutta, täsmällisyyttä ja houkuttelevuutta nostetaan omilla kaistoilla, liikennevaloetuisuuksin ja vuorovälien tihentämisellä 5-10 minuuttiin.

Bussirunkolinjat eivät kuitenkaan riitä Varissuon ja Raision reittiosuuksilla, joissa nyt ollaan 5 minuutin vuoroväleistä huolimatta talvikuukausina kapasiteettirajoilla ja joiden varteen on suunnitteilla huomattavan paljon uusia asuntoja, työpaikkoja ja palveluja.

Varissuo-Itäharju-Kupittaa-keskusta osuuden varrelle on tavoitteena toteuttaa asunnot 20 000 asukkaalle ja luoda 10 000 työpaikkaa. Teli- tai superbussien noin 50 paikan istumakapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä tihennetyillä vuoroväleilläkään.

TLO:n esittämä runkolinjamalli ei riitä kasvavalle Turulle. Bussijärjestelmässä kuljettajakustannukset ovat yli 50 prosenttia kokonaismenoista, joten kapasiteetin nostaminen vuorovälejä tihentämällä on kalleinta elinkaarikustannuksina arvioituna.

Tarpeeksi isoja sähköbusseja ei ole vieläkään markkinoilla. Raitiovaunujen kapasiteetti mahdollistaa liityntäliikenteen Littoisista ja Raision keskustan kautta kulkevilla linjoilla, jolloin vähäisemmän kysynnän linjoja ei kannata ajaa Turun keskustaan saakka. Raitiovaunuille annetaan jo 40 vuoden käyttötakuut ja huolto niiden pitämisestä moderneina kuljetusvälineinä.

Vastaavana aikana busseja pitää uusia 3-4 kertaa. Elinkaarimallilla laskettuna Tampereen hankintahinnaltaan kallein raitiotiehanke osoittautui ylivoimaisesti edullisimmaksi verrattuna muihin toteutusmalleihin. Tampereen allianssimallilla toteutuva raitiotie on myös tiukasti pysynyt aikataulussaan ja budjetissaan. Raitiovaunujen on todettu houkuttelevan vähintään 30-50 prosenttia enemmän matkustajia verrattuna bussiin. Raitiovaunuissa käytetään koeteltua, mutta modernia tekniikkaa.

Raitiotien houkuttelevuuden ansiosta uusien asukkaiden ja työpaikkojen tuomat verotulot sekä kiinteistöverotuotot ovat selvästi suurempia kuin bussivaihtoehdoissa.

Jorma Jäntti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää