Hoitojonojen tasa-arvo

toimitus

Ilkkukaa kaikki Juha Sipilälle, niin teillä on hauskaa.

Paljon hauskempaa olisi, jos sote-uudistus olisi saatu maaliin ilman maakuntamallia. Silloin olisimme juhlineet Sipilää ja Petteri Orpoa hyvästä työstä kansalaisten eduksi.

Keskusta ajoi 18 maakunnan hallintohimmeliä, johon olisi ripustettu kansalaisten terveydenhoito. Olennaista oli hallinto eikä hoitoa tarvitseva potilas.

Sote-farssi osoitti, etteivät suuret poliittiset uudistukset toteudu ilman kaikkien puolueiden yhteistyötä. Oppositio voi käyttää käsikassarana eduskunnan perustuslakivaliokuntaa, joka torppaa uudistukset etsimällä riittävän kriittiset lausunnonantajat.

Voi käydä niin, että lähellä kansaa olevat kuntapoliitikot ottavat nyt opikseen. He voivat laajentaa kuntien ja kuntainliittojen yhteistoimintaa ja toteuttaa sote-uudistuksen hyvät puolet. Riskinä on, että pienet elinkelvottomat kunnat jatkavat toimintaansa liian pitkään ilman riittävää omaa rahoituspohjaa. Se ei olisi veronmaksajien etu.

Äänestäjä on jonakin päivänä potilas, joka tarvitsee hoitoa heti eikä kuukausien kuluttua. Liian moni äänestäjä on kuollut jonoon.

Pitäisi luoda järjestelmä, jossa yksityiset palvelut täydentävät kunnallisten palvelujen ylikysyntää tai toimenpiteitä, joihin kuntien ei kannata investoida. Tämä toteutuisi palveluseteleillä, jossa hoitoraha seuraa potilasta.

Antti Rinne on haukkunut yksityisiä terveysjättejä, jotka eivät välitä potilaista vaan rahasta. Oman sairautensa hoitoon hän ei vaatinut pelkästään kunnallista hoitoa, vaan parasta mahdollista hoitoa. Hänet kuntoutettiin vaalikenttäkelpoiseksi Attendon yksityissairaalassa Kiljavalla. Jokaisella äänestäjällä pitäisi olla sama oikeus päästä tarvittaessa yksityiselle puolella.

Miksei Rinne kieltäytynyt yksityisistä palveluista ja vaatinut hoitajikseen ainoastaan kunnallisalan ammattiliittoon kuuluvia hoitajia? Tämä on vähintään yhtä outoa touhua, kuin Juha Sipilän ero pääministerin tehtävistä muutama viikko ennen vaaleja. Molemmille oma etu voitti periaatteet.

A-P.Pietilä

päätoimittaja, emeritus

a-p.pietila@media.fi

@APPietilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää