Valintoja vaaliuurnilla

Turun seudun Setan puheenjohtaja Riikka Peltonen Janne Koivisto

Riikka Peltonen

Eduskuntavaalit lähestyvät ja kampanjointi etenee kiihtyvällä tahdilla. Ehdokkailla on ruusuisia lupauksia ja parempaa Suomea ollaan luomassa taas toden teolla. Äänestäjää hiukan arveluttaa, kun katsoo taaksepäin ja muistaa edellisiä vaaleja edeltäneet, yhtä ruusuiset lupaukset. Mihin uskaltaa luottaa?

Seta julkaisi tammikuun lopussa eduskuntavaaliohjelman, jossa on neljä kärkitavoitetta hallitusohjelmaneuvotteluihin: sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, translain kokonaisuudistus, intersukupuolisten oikeuksien turvaaminen ja kolmas oikeudellinen sukupuolivaihtoehto.

Ohjelman voi lukea kokonaisuudessaan Setan nettisivuilta, mutta nostan esille yhden tavoitteen, joka sisältyy myös TuSetan tulevien vuosien toimintaan vahvasti.

Kärkitavoitteista sateenkaaripoliittiseen toimintaohjelmaan sisältyy turvallinen koulu kaikille.

Vähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat paljon enemmän kiusaamista ja väkivaltaa kuin enemmistöön kuuluvat nuoret ja hetero- ja sukupuolinormatiivinen kouluympäristö altistaa heidät esimerkiksi syrjinnälle ja mielenterveysongelmille.

Kouluilla on velvoite edistää yhdenvertaisuutta ja puuttua syrjintään, mutta tämä ei monessa koulussa toteudu; osittain ajantasaisen tiedon puutteen vuoksi.

Kouluihin tarvitaan koulutusta sekä henkilökunnalle että nuorille itselleen jokaiselle turvallisen kasvuympäristön takaamiseksi.

TuSetalla on juuri alkanut hanke, jossa yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on kouluttaa systemaattisesti eri alojen ammattilaisia ja yläkouluikäisiä nuoria. Mallia haetaan muun muassa Tampereelta, jossa Sinuiksi-palvelu kouluttaa kaikki kahdeksasluokkalaiset vuosittain.

Vaaliuurnilla päätetään pian, miltä Suomi seuraavien vuosien ajan näyttää. Itse toivon, että nämä valinnat tekevät yhteiskunnastamme yhdenvertaisemman ja turvallisemman jokaiselle. Erityisesti toivon sitä kuitenkin lapsille ja nuorille, jotka eivät itse pysty vaikuttamaan asioihin esimerkiksi äänestämällä. Vastuu heidän hyvinvoinnistaan on meillä aikuisilla.

Tehdään siis hyviä valintoja!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu