Elämme merkillisiä aikoja

toimitus

Turkulainen (2.3.) kertoi folkloristiikan yliopistolehtorin Pasi Engesin tutkimuksista, jotka koskivat vanhanajan ja nykypäivän kansanuskoa ja henkiolentoja.

Ihmissudet, maahiset, haltijat ja enkelit muun muassa ovat olleet hänen tutkimustensa kohteena. ”En voi sananmukaisesti tutkia olentoja, koska se on uskon varassa, onko niitä edes olemassa,mutta voin tutkia kertomuksia, joita ihmiset niistä kertovat”, hän kertoi.

Me elämme tänä päivänä hyvin merkillistä aikaa. Kaikki yliluonnolliselta kuulostava otetaan sitä sen kummemmin tutkimatta hyvin halukkaasti vastaan.

Media vyöryttää eteemme asioita, joita totuudesta tietämättömät lukevat ja ovat innoissaan. Joitakin vuosia sitten eräässä ulkomailla olevassa seurakunnassa tapahtui terveelle järjelle aivan päättömiä ilmentymiä, mutta kun sitten eräs henkilö varoitti heitä näistä vakavasti, niin häntä moitittiin, että juuri kun heillä oli hauskaa, niin tuli tällainen ilonpilaaja.

Kun roomalaiskatolinen kirkko aikoinaan rantautui Suomeen ja kansa pakotettiin kasteelle, niin eivät nämä entiset pakanat hevin luopuneet omista perinteistään, vaan kävivät salaa vainajiensa haudoilla heitä lepyttämässä. Niin kuin ennenkin.

Saduissa, varsinkin kuuluisissa Grimmin saduissa vilisee peikkoja, tonttuja menninkäisiä ja muita mielenkiintoisia otuksia. Tunnettu kirjailija ja psykiatri Martti Paloheimo tuomitsi aikoinaan nämä sadut lapsia pelottelevina. Mutta kun tänä päivänä katsoo lastenohjelmia, niin niissä on mitä hurjimmalla tavalla kasvojaan vääristeleviä limanuljaskoja. Herääkin väistämättä kysymys, eivätkö nämä sitten vaikuta lapsiin mitenkään ahdistavasti?

Kun lapsi kuuntelee, kun hänelle luetaan, niin uskon, että hän suodattaa kuulemansa oman sietokykynsä mukaan, eli oman turvallisen mielikuvituksensa rajoissa. Mutta sitä, mikä tulee silmien kautta, ei voi muuksi muuttaa. Siinä se ero. Grimmin sadut olivat aikoinaan omille lapsillemme kaikkein mieluisimpia, koska ne ruokkivat mielikuvitusta. Ja se on tuottanut hedelmää vielä myöhäisimpinä vuosinakin. Eipä ole ollut vaikeuksia kirjallisissa ilmaisuissa.

Mutta sitten erääseen vakavaan asiaan. Monet tunnetut julkkikset ovat haltioituneina kertoneet, kuinka heidän edesmenneet rakkaansa ilmestyvät heille ja kertovat, kuinka ihanaa ja hyvää heidän olemisensa nyt on ja kuinka tämä suloinen rauha odottaa myös aikanaan heitä.

Nyt täytyy panna hälytyskellot soimaan, sillä kyseessä on häikäilemätön eksytys. Raamattua lukemattomat ja siitä tietämättömät viedään näin harhaan ja väärään turvallisuuteen. Raamatun yksiselitteinen totuus on, että kuolleet eivät voi ottaa yhteyttä eläviin eikä myös päinvastoin.

”Rajan takaa” tulevat vierailijat ovat omaisiksi tekeytyviä valhehenkiä, joiden asumus on pimeydessä. Ne ovat äärimmäisen ovelia ja sinnikkäitä. Jos on ollut tekemisissä tällaisten väärien henkien kanssa, on niistä ehdottomasti sanouduttava irti Jeesuksen nimessä. Turvallisuuden ja todellisen rauhan voi Hän yksin antaa.

Tuula Okkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää