SDP:n ja kokoomuksen linja

toimitus

Mikä oikeastaan on Antti Rinteen johtaman SDP:n ja Petteri Orpon johtaman kokoomuksen ero?

Molemmat vaativat lisää maahanmuuttoa, veroja ja molempien taloussuunnitelmissa valtion velka todennäköisesti jatkaa kasvuaan.

SDP ja kokoomus ajattelevat kumpikin, että massamaahanmuutolla on talouteen positiivinen vaikutus ja samalla saadaan hyvä mieli köyhempien maiden kansalaisten auttamisesta.

Turvapaikkapolitiikasta sekä SDP että kokoomus tahtovat päättää EU:n tasolla. En ole havainnut puolueiden EU-politiikassa suuria eroja. Perussuomalaiset taas katsovat, että EU ei ole ratkaissut Suomen ongelmia vaan pikemminkin lisännyt niitä.

Rinne kertoi 1.3. Helsingin Sanomissa, että pelkästään talous ei saa ohjata hänen mallissaan tulevaisuutta. SDP:n avokätinen talouspolitiikka tietääkin väkisin lisää veroja tai valtionvelan kasvua. SDP itse vakuuttelee, että verot kerättäisiin pääosin rikkaampien pääomatuloista, mutta todennäköisesti maksajaksi päätyy jälleen tavallinen keskiluokka.

Orpo taas on pitkään kilpaillut vihreiden kaupunkilaisten suosiosta julistamalla uutta vihreämpää verolinjaa ja vihjaillut myös autoilun lisäveroista. Sittemmin kokoomus heräsi vaaleihin ja yllätti monet mainostamalla itseään autoilijoiden puolueena. Se ei ole kovin uskottavaa, sillä Orpo ei valtiovarainministerinä edes tehnyt luvattua polttoaineveron kevennystä.

Antti Rinne myös julisti näytöstyyliin, ettei SDP ole menossa kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen vaan ottaisi hallitukseen vihreät ja vasemmistoliiton.

Kokoomusministeri Sanni Grahn-Laasonen twiittasi Rinteelle närkästyneenä, että hallituskumppaneiden valinta ennen vaaleja ja mielipiteiden syrjintä ei kuulu demokratiaan. Silti kokoomus on tehnyt samaa Jussi Halla-ahon johtamille perussuomalaisille.

Pikkulinnut visertävät, että vanha sinipunainen aseveliakseli on kulisseissa sopinut jo hallitusyhteistyöstä. Ja ehkä se on siinä mielessä ymmärrettävää, että SDP:n ja kokoomuksen eroavaisuudet ovat nykyään hyvin pienet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää