Vaaleissa arvaillaan voittajaa

A-P. Pietilä

Meillä on kaksi ääripäätä. Demarien mielestä talousongelmat ratkeavat lisäveroilla ja kokoomuksen mielestä verohelpotuksilla.

Demarien Antti Rinne laskee, että uusilla veroilla ja veronkiristyksillä saadaan 1,5 miljardia euroa lisärahaa palvelujen rahoittamiseen.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan verotusta voidaan keventää miljardilla eurolla ja sen seurauksena ihmisten hyvinvointi lisääntyy.

Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen veroja on hieman laskettu, pääosin nostettu ja velkaa on otettu 66 miljardia euroa lisää. Sen enempää verottamalla kuin velalla Suomen taloutta ei ole saatu raiteilleen.

Tuloksia on tullut ainoastaan rakenteellisilla uudistuksilla, joilla ihmiset on saatu töihin, nostamaan palkkaa ja maksamaan veroja. Demarit ovat valmiita vähentämään näitä uudistuksia ja kokoomus on valmis niiden lisäämiseen.

Vihreät vastustavat talouskasvua eli uuden rahan syntymistä, koska meillä on jo kaikkea tarpeeksi. Muut puolueet uskovat, että talouskasvu turvaa hyvinvointia. Vihreiden toive on toteutumassa, kun talous hiipuu. Muille puolueille se merkitsee työttömyysmenojen ja leikkaustarpeen kasvua.

Mikään puolue ei saa ehdotonta enemmistöä eduskuntaa. Vaalivoittaja tarvitsee usean muun puolueen tuen. Mikään puolue ei voi toteuttaa vain omaa ohjelmaansa, vaan jotakin yhteistä ohjelmaa.

Äänestys on arvailua, sillä äänestäjä ei vaalikopissa tiedä tulevan hallituksen ohjelmaa. Kun puolueiden näkemyserot ovat suuria ja puolueita on paljon, vaalitulos voi johtaa umpikujaan. Ruotsissa on monipuoluehallitus, joka ei toteuta mitään ideologiaa. Se elää päivän kerrallaan.

Kaikki ääripäät joutuvat lähentymään toisiaan ja keskellä olevat joutuvat valitseman puolensa, kun hallitusta muodostetaan. Siksi kampanjapuheet ovat mainoslauseita, joihin äänestäjät tulevat pettymään.

Vaalien jälkeinen menestys mitataan sillä, kuinka paljon ja kuinka pitkäkestoisesti äänestäjät pettyvät valintoihinsa ja koalitioon, jossa äänen saanut puolue on mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu