Ilmastonmuutoksesta pakolaiskriisi

toimitus

Vuonna 2015 noin 60 miljoonaan ihmisen arvioitiin jättäneensä kotinsa ja lähteneen pakolaisiksi. Näistä kaikkiaan noin kaksi miljoonaa päätyi Eurooppaan, ja Suomeen asti vuosina 2014–15 saapui noin 36 000 turvapaikanhakijaa.

Me olemme nyt kohta neljä vuotta puhuneet poikkeuksellisesta tilanteesta, johon emme olleet valmistautuneet – siitä huolimatta, että kansainvälinen Punainen Risti varoitti Eurooppaa jo pari vuotta aiemmin siitä, että Syyrian epävarma turvallisuustilanne ja sodan pitkittyminen, Libanonin epävarma sisäpolitiikka, kansainvälisen rahoituksen puute sekä Irakin ja Afganistanin olot tulevat ajamaan ihmisiä liikkeelle.

Eurooppa oli sekaisin, Suomeen saapui turvapaikanhakijoita ja uusia vastaanottokeskuksia perustettiin, uusia ulkomaalaispoliiseja ja maahanmuuttoviraston tarkastajia rekrytoitiin ja koulutettiin. Prosesseja ja lakeja muutettiin muuttamistaan. Vedottiin siihen, että on poikkeustilanne.

Sanottiin, että prosesseissa kestää, koska koko Euroopassa on pakolaiskriisi.

Edelleen meillä on turvapaikanhakijoina ihmisiä, jotka ovat olleet Suomessa 3–4 vuotta. Ihmisiä, joille ei ole turvattu riittävää oikeudellista apua, joiden kohdalla ei ole noudatettu kansainvälisiä sopimuksia, ihmisiä, joiden kotiinpaluu muuttuu koko ajan monimutkaisemmaksi.

Tunnumme unohtavan sen, ettemme ole vielä edes nähneet todellista pakolaiskriisiä, joka eittämättä on edessämme, jos emme saa ilmastonmuutosta pysäytettyä.

Pahoin pelkään, että silloin ideologiset väittelymme inhimillisyydestä ja kansainvälisten sopimusten tulkinnoista ovat täysin turhia, kun jopa sadat miljoonat joutuvat jättämään kotinsa ruuan ja puhtaan veden puutteen vuoksi, kun sairaudet pääsevät leviämään ja kun merenpinta nousee niin, etteivät esimerkiksi Aasiassa metrin päässä merestä elävät noin 150 miljoonaa ihmistä enää pysty siellä elämään.

Ilmastopakolaisuus johtaa todennäköisesti rajat ylittävän pakolaisuuden lisäksi yhä kasvaviin sisäisiin pakolaisliikkeisiin, jotka saattavat aiheuttaa yhä suurempia sotia heimojen välille.

Turvallisuus-, talous- ja ympäristöpolitiikan pitää nivoutua yhteen, ja länsimaiden on pystyttävä tukemaan kehittyviä maita ympäristöystävällisessä kehityksessä ja kannettava vastuuta kulutuksesta, joka nyt pitkälti ulkoistetaan kehittyviin maihin ja siellä tapahtuvaan epäeettiseen ja ympäristön kannalta kestämättömään kulutukseen.

Jos emme tee kaikkeamme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, voimme todeta vuosien 2014–15 pakolaiskriisin olleen alkusoittoa. Tämän maapallon kantokyky ei enää riitä, ja silloin voimme sanoa hyvästit hyvinvointivaltioille, yhteiskuntarauhalle ja ihmiskunnan tulevaisuudelle.

Mari Kousa-Kuusisto

Kansanedustajaehdokas (vihr.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää